Steve Ballmer is groot, slim en hard

EEN OPMERKELIJKE verschijning', vindt John Doerr, die als belangrijkste investeerder in Silicon Valley toch heel wat ondernemers heeft zien langskomen....

De nieuwe bestuursvoorzitter van Microsoft Steve Ballmer combineert alle eigenschappen van zijn voorganger Bill Gates, en dan nog een beetje meer. Groot, vrijwel kaal en met een stem als scheepshoorn is hij zonder meer charismatisch. Hij speelt met zijn vreesaanjagende verschijning als hij tijdens besprekingen een honkbalknuppel rondzwaait.

Net als Gates, die Ballmer leerde kennen tijdens een bioscoopavondje op Harvard University, is de nieuwe CEO uitzonderlijk slim en een perfectionist. Maar terwijl Gates op 19-jarige leeftijd Microsoft opricht en even later zijn studie staakt, studeerde zijn opvolger bij het bedrijf magna cum laude af in wiskunde.

Ballmer is bovendien sociaal begaafder dan Gates, getuige het feit dat hij zijn eerste jaar op Harvard begon met het inprenten van alle namen en gezichten van zijn jaargenoten. Ballmer was een populaire student die actief was op de campus.

Na een poging te promoveren op Stanford - hij won er niettemin twee grote geldprijzen als beste eerstejaars student - en een halfslachtige carriere bij Procter & Gamble, wendt hij zich in 1980 tot zijn studievriend Gates die dan op zoek is naar managers voor zijn razendsnel groeiende softwarebedrijf. Ballmer bedingt een fors aandelenpakket van ruim 5 procent wat de basis legt voor een miljardenvermogen.

Hij helpt de DOS-software te kopen van Seattle Computer, die het begin is van Microsofts astronomische groei. Hij neemt in hoog tempo nieuwe medewerkers aan, in weerwil van de voorzichtiger Gates. Ook overziet hij de gevoelige relatie met IBM in de jaren tachtig.

Hoewel hij de laatste tien jaar vooral verantwoordelijk was voor de verkoopactiviteiten, en dus ook degene was die de computerfabrikanten de arm uit de kom heeft gedraaid , heeft Ballmer de afgelopen twee decennia vrijwel iedere denkbare managementbaan binnen Microsoft vervuld. Zijn benoeming tot president, anderhalf jaar geleden, was de voorbode voor zijn langverwachte benoeming als topman.

Ballmer is harder, maar realistischer dan Gates, vindt Roel Pieper die hem goed kent. 'Gates is onduidelijker.' Onder Ballmer maakt Microsoft meer kans een schikking te treffen in de monopolierechtszaak met de Amerikaanse overheid. De buitenwereld moet onder Ballmer in ieder geval geen zachtaardiger Microsoft verwachten, zegt Paul Saffo, directeur voor het toekomstinstituut van Silicon Valley: 'Vergeleken met Ballmer is Bill ontspannen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden