De week in boekenSchrijvers als performers

Steun de schuwe schrijver

De moderne schrijver moet met zichzelf leuren en leuk doen op een podium, en dat is best zielig.

Wilma de Rek. Beeld Ivo van der Bent
Wilma de Rek.Beeld Ivo van der Bent

Alle vrouwen zijn hoeren, schalde een collega vroeger met enige ­regelmaat over de redactiezaal; hij werkt helaas niet meer bij de krant. Het zinnetje schoot me van de week te binnen, maar dan met het woord ‘schrijvers’ in plaats van ‘vrouwen’ en ‘worden geacht zich te gedragen als’ in plaats van ‘zijn’. Dus dan krijg je: alle schrijvers worden geacht zich te gedragen als hoeren.

Dat ik aan schrijvers en hoeren dacht, kwam door een persbericht over de aanstaande uitreiking van de Bronzen Uil, de Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen jaar. Op de shortlist staan zes boeken waaruit een vakjury een winnaar kiest. Naast de gewone Bronzen Uil is er ook een Bronzen Uil Publieksprijs, waarvoor de hulp van de gewone lezer wordt ingeroepen.

In oktober mag de lezer opnieuw stemmen, dit keer voor de NS Publieksprijs. En in november volgt de verkiezing van BookSpot, voorheen ECI, die naast een prijs van een vakjury ook een Bookspot ­Lezersprijs uitreikt – wie de moeite neemt te stemmen, maakt kans op een ‘Kobo Aura One e–reader’.

Dus zullen we komende maanden worden overspoeld met oproepen van schrijvers die ons smeken toch vooral op hún boek te stemmen. Logisch, ik zou het zelf ook doen, maar toch: wat is in tijden van Facebook, Twitter en Veronica Inside de waarde van een prijs die gewonnen wordt via de macht van het getal? Publieksprijzen belonen vooral de schrijvers die het beste netwerk hebben, de grootste vriendenkring, die het handigst zijn in het bespelen van de media. De mensen die zichzelf kunnen verkopen.

Vandaag begint in Utrecht het ILFU (International Literature Festival Utrecht). Twee weken lang zijn in de stad schrijvers te zien en te horen: Julian Barnes, John Irving en Salman Rushdie, en uit Nederland onder anderen Jaap Robben, Frank Westerman, Erik Jan Harmens en Arthur Japin. Zo’n festival is een schitterende manier om de literatuur onder de aandacht van een breder en jonger publiek te brengen.

Maar niet alle schrijvers zijn geboren performers. Niet elk boek leent zich voor een vrolijk optreden in een volle zaal. Koop daarom allen vandaag een boek van een schrijver van wie de foto op het achterplat je niet bekend voorkomt of, mooier nog, van wie helemaal geen foto op het achterplat staat.

Steun de schuwe schrijver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden