De week in boekenBestel!

Steun de boekhandels en koop een boek

Help de boekhandel, anders valt hij om; niet door het coronavirus maar wel door de maatregelen daartegen.

De aanslagen van 9/11. Beeld
De aanslagen van 9/11.

Ik moest deze week aan psychiater Andries van Dantzig denken, die kort na 9/11 bij Nova een hartstochtelijk verhaal hield over hoe de wereld – Van Dantzig keek naar de wereld als naar een patiënt – met de aanslagen op Amerika zou moeten omgaan. Hij hoopte dat de wereld die aanslagen, hoe verschrikkelijk ook, zou beschouwen als de misdadige daad van een groep misdadige eenlingen. Maar Van Dantzigs oproep kwam te laat, ook deze krant haalde dikke koppen over ‘botsende beschavingen’ uit het vet, en de terroristen bereikten wat ze wilden bereiken. Van Dantzig leeft niet meer maar nu hebben we crisisdeskundige Ira Helsloot; een kleine Nederlander die al weken tegen de rest van de wereld staat te stampvoeten dat de maatregelen die tegen Covid-19 worden getroffen, weleens veel schadelijker voor de wereld kunnen zijn dan Covid-19 zelf.

Donderdag meldde het Centraal Planbureau dat de coronacrisis Nederland ‘in een recessie gaat trekken’; in het lichtste scenario krimpt de economie met 1,2 procent, in een zwaarder scenario met 7,7 procent. Dat heeft grote gevolgen, ook voor de boekenbranche. In de afgelopen weken is veel gejubeld over de zeeën aan beschikbaar gekomen zuivere leestijd. Het boek zou nu populairder zijn dan ooit, bovendien kunnen schrijvers hun vak blijven uitoefenen, in tegenstelling tot beoefenaars van al die andere kunstdisciplines, kortom: gezegend zij die werkzaam zijn in het boekenvak! Maar zo ligt het toch niet. Want al die prachtige boeken moeten wel worden verkocht, en dat gaat steeds moeizamer. Tientallen boekhandels hebben deuren van de fysieke winkel gesloten en in de zaken die nog wel open zijn, gelden strenge protocollen; klanten mogen bijvoorbeeld niet meer lekker door een boek bladeren en het dan terugleggen. De boekenomzet loopt daar met 70, 80 procent terug, melden insiders. Dat is desastreus, vooral omdat de branche het al jaren zwaar heeft en er weinig bij kan hebben.

Gelukkig kunnen we iets doen en dat is: massaal boeken bestellen bij de boekhandel in de buurt. Die stuurt ze dan op of stopt ze eigenhandig in de brievenbus. In Nederland geldt de wet op de vaste boekenprijs, dus boeken zijn bij de winkel om de hoek echt niet duurder dan elders. Bol.com draait momenteel als een tierelier en heeft de klandizie niet nodig; alle andere boekwinkels wel. Ga bij ze langs indien open, bel ze anders op, stuur een mail of bestel iets via hun website; elke boekhandel heeft er een, van het grote Donner in Rotterdam (donner.nl) en Athenaeum in Amsterdam (athenaeum.nl) tot de kleintjes, waarvan er trouwens 150 bij Libris zijn aangesloten (libris.nl). Lezen is leuk, kopen is beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden