TV-recensieHaro Kraak

Sterren op het doek drijft op dubbel ongemak, en daarvoor is een presentator als Akyol uiterst geschikt

null Beeld

Het vergt close reading om de reacties in Sterren op het doek te ontcijferen. Het ongemak vergroot Akyol graag uit.

Haro Kraak

Özcan Akyol houdt van frictie en dat maakt hem uitermate geschikt als nieuwe presentator van Sterren op het doek. Het format drijft op het dubbele ongemak van een confrontatie van een bekendheid met zichzelf en van kunstenaars met een oordeel. In dat spanningsveld floreert de plagerige Eus.

Matthijs van Nieuwkerk, vorige week de eerste gast van het seizoen en dus gedwongen om urenlang zijn blue-steelblik vast te houden, wilde graag een portret dat ook werkelijk op hem leek. ‘Ik heb afleveringen gezien waarbij ik dacht: ik zou niet weten wie dat is. En dan was het André van Duin.’

De kunstenaars waren blij dat Van Nieuwkerk hun model was. ‘Leuke neus.’ Toen ze net een uurtje bezig waren, zei Akyol over een voorstudie: ‘Je moet nooit prematuur, en zeker niet in dit stadium, zeggen of iemand wel of niet lijkt.’ Pauze. ‘Maar het lijkt niet.’

Het vergt close reading om de reacties op de doeken en de reacties dáár weer op te ontcijferen. Van Nieuwkerk had al aangekondigd niemand te willen kwetsen. Staand voor de kunstwerken zocht hij naar de juiste woorden. ‘Dat is wel heel gedetailleerd’, was zijn manier om te zeggen: die rimpels lijken wel in high-definition geschilderd.

Het formaat was bovendien niet goed: het doek was te klein, of zijn hoofd te groot, hoe dan ook: deze viel af. ‘Het is te overweldigend voor je’, zei de kunstenaar toen, een subtiele formulering voor: je kunt de werkelijkheid niet aan.

Matthijs van Nieuwkerk te gast in ‘Sterren op het doek’. Beeld Omroep Max
Matthijs van Nieuwkerk te gast in ‘Sterren op het doek’.Beeld Omroep Max

Een ander schilderij was volgens Van Nieuwkerk ‘erg melancholiek’, wat ‘totaal geen diskwalificatie’ was, maar later toch bleek te zijn toen hij zei: ‘Ik kies voor de jeugd.’ Een rimpelloos popartportret met op de achtergrond een nogal eendimensionale collage van teksten als ‘Het Parool’, ‘Holland Sport’ en een foto van Johan Cruijff.

Dinsdag was op NPO 2 de beurt aan Aart Staartjes, die – fun fact – al tien portretten van zichzelf thuis had hangen. Desondanks zei hij toen hij nummer elf, twaalf en dertien zag telkens: wat geestig, zo heb ik mezelf nog nooit gezien!

Akyol zat Staartjes, zoals hij ook al deed bij Van Nieuwkerk, te jennen door de onthulling van de doeken uit te stellen. ‘Wat vind je van het formaat? ‘Draai nou maar om dat ding!’ Een werk waar hij met zijn mond opengesperd op stond vond Staartjes ‘te uitgesproken’, een ander was ‘heel apart’. Hij ging voor de meest realistische, waarop hij als een ‘oude snoeperd’ was afgebeeld.

De afgewezen doeken worden zoals altijd geveild voor het goede doel. Liefhebbers kunnen dus meebieden, in de hoop een overweldigend gedetailleerde Van Nieuwkerk of een te uitgesproken Staartjes boven het bed te hangen. In dat geval zou het ook leuk zijn om de reacties van vrienden te closereaden. Hé, dat is Matthijs, wat apart!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden