Stephen Fry noemt God 'egoïstische maniak' en wordt mogelijk vervolgd in Ierland

Politie doet onderzoek naar aangifte van smaad en godslastering

Voor de wispelturige goden uit de Griekse oudheid koestert hij bewondering, maar met de christelijke God heeft Stephen Fry minder op. De bekende komiek, atheïst en Renaissanceman noemde God een 'baarlijke maniak, volstrekt egoïstisch'.

Stephen Fry: mogelijk vervolgd. Beeld Reuters

Helaas voor hem sprak hij deze woorden uit in het rooms-katholieke Ierland. De Ierse politie, onthulde The Irish Independent dit weekend, is met een onderzoek bezig en sluit strafrechtelijke vervolging wegens godslastering niet uit.

The Meaning of Life heette het programma van de staatsomroep RTE waar Fry te gast was. Presentator Gay Byrne vroeg wat hij, aangekomen bij de hemelpoort, zoal aan God zou willen vragen. 'Ik zou zeggen: botkanker bij kinderen, waar gaat dat over?', begon Fry zijn antwoord. Op dreef vervolgde hij: 'Hoe durf je? Hoe durf je een wereld te scheppen waar zo veel misère is zonder dat we er schuld aan hebben? Dat is niet goed, het is pure kwaadaardigheid. Waarom zou ik een onberekenbare, gemene, domme God respecteren in een wereld met zo veel pijn en onrechtvaardigheid?'

Om zijn standpunt nog wat te verduidelijken voegde hij eraan toen: 'We moeten hem ons hele leven op onze knieën bedanken? Wat voor soort God eist dat?' Op dat moment had een luisteraar uit het graafschap Clare er genoeg van. Hij pakte zijn jas en toog naar het politiebureau om aangifte te doen op basis van de vernieuwde smaadwetten uit 2009. De politie nam het serieus. En gaat kennelijk niet over een nacht ijs: het programma dateert van 2015.

De wet bepaalt dat belediging van een godsdienst strafbaar is en een maximumboete van 25 duizend euro kan opleveren. De Ierse journalistenvakbond zei vorig jaar dat een blad als Charlie Hebdo duidelijk in strijd is met de Ierse wet. De anoniem gebleven aangever zei dat hij zich niet persoonlijk beledigd voelde, maar dat het zijn burgerplicht was om het te melden.

Een opname van het interview is op YouTube inmiddels miljoenen keren bekeken. Tegenover de BBC beweerde Fry zondag dat hij niemand heeft willen beledigen, maar slechts herhaalde 'wat veel geleerde personen zich al eeuwen hebben afgevraagd, tot en met de oude Grieken'.

Het heeft tot veel bezorgde reacties geleid. Guardian-commentator Nick Cohen merkte op dat de Ierse autoriteiten hiermee de vervolging van atheïsten in moslimlanden rechtvaardigen. In de stijl van Fry citeerde historicus Tom Holland de Romeinse heerser Tiberius: 'Beledigingen van goden is een zaak van de goden zelf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.