nieuwsbenefietshows

Stemmige Amerikaanse benefietshows vanuit de huiskamers van Elton John, Billie Eilish en Mariah Carey benadrukken de ernst van de situatie

Afgelopen maandag was het benefietdag in Amerika. Zowel Elton John als James Corden (The Late Late Show ) maakte een speciale show vol beroemdheden vanuit de huiskamer, om Amerika te verbinden en geld op te halen voor noodfondsen.

Robert van Gijssel
Het ‘iHeart Living Room Concert for America’ van maandag 30 maart, met Elton John. Beeld
Het ‘iHeart Living Room Concert for America’ van maandag 30 maart, met Elton John.

Voor één keer viel er weinig te lachen bij The Late Late Show van James Corden. Maandagnacht (Nederlandse tijd) zond de presentator een speciale aflevering uit van zijn talkshow vanuit zijn garage, in zijn woonplaats Los Angeles. De special was bedoeld als hart onder de riem van Amerika en als steun voor de Amerikaanse hulpverleners en zorgmedewerkers.

The Late Late Show, een van de populairste praatprogramma’s in de Verenigde Staten, wordt al twee weken niet meer uitgezonden als gevolg van de coronacrisis, maar maandag keerde Corden dus eenmalig terug. Hij legde verbinding met artiesten als Billie Eilish en Dua Lipa, de Zuid-Koreaanse band BTS, zanger John Legend en nog wat grootheden, allen ook te zien in hun huiselijke omgeving. Maar de toon was ernstig en als de coronaspecial de kijker iets leerde, dan was het dat de schrik er in de Verenigde Staten goed in zit. ‘We moeten dit samen ondergaan’, zei Corden. ‘Deze uitzending moet ons samen brengen, zodat we afstand kunnen houden.’

Het was maandag benefietdag in Amerika. Zangeres Billie Eilish en haar broer Finneas traden twee keer aan: eerst bij een special van Sir Elton John, daarna bij Corden. Hun optredens waren ook al zo stemmig; voor James Corden zong Eilish het prachtige pianoliedje Everything I Wanted, met twee langzaam in slaap sukkelende puppy’s op haar schoot. Bij de special van Elton John zong Eilish een ingetogen versie van Bad Guy, met Finneas op de akoestische gitaar.

Het iHeart Living Room Concert for America van Elton John, dat sinds de live-uitzending in een doorlopende lus te zien is op YouTube, was een ingetogen sterrenparade, waarbij steeds de ernst van de Amerikaanse situatie werd benadrukt – het land telt bijna 165 duizend besmettingen en meer dan 3.000 sterfgevallen. Dave Grohl van de Foo Fighters vroeg de kijkers dankbaar te zijn voor alle hulpdiensten in de Verenigde Staten die proberen de crisis te bestrijden. Zangeres Mariah Carey zong in onberispelijke hoge nootjes de r&b-ballade Always Be My Baby, waarbij iedereen die haar muzikaal ondersteunde aanwezig was vanuit de eigen isolatieplek. Het maakte de optredens bijzonder, en ook een beetje beklemmend.

Ook omdat de liedjes vanuit de huiskamers werden afgewisseld met ooggetuigenverslagen uit het veld, door politiemensen en ziekenverzorgers. Een verpleegster vertelde in tranen, in een filmpje dat ze met haar eigen telefoon had opgenomen, hoe ze twee doodzieke mensen in isolatie dagenlang alleen moest verzorgen. ‘This is so bad.’ De twee uitzendingen waren bedoeld om geld op te halen voor Amerikaanse noodfondsen. Het iHeart Living Room Concert for America trok gisteren in de Verenigde Staten alleen al 9 miljoen tv-kijkers. Er werd 7 miljoen euro opgehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden