Stemfie toegestaan, maar rechter ziet meer nadelen dan voordelen

Het nemen van een stemfie, een foto van jezelf (selfie) in het stemhokje, blijft toegestaan. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald naar aanleiding van een kort geding dat het Platform Bescherming Burgerrechten had aangespannen. Wat de rechter betreft wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen, maar is er momenteel geen wettelijk verbod waar de rechter een beroep op kan doen. Het fenomeen stemfie laaide op tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

redactie
Alexander Pechtold (D66) maakt een #stemfie Beeld ANP
Alexander Pechtold (D66) maakt een #stemfieBeeld ANP

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kon tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de lol van de stemfie wel inzien. 'Ik roep niet op tot het maken van een stemfie, maar het mag wel', twitterde hij destijds. Het werd massaal opgevolgd, onder andere door D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en RTL-presentator Frits Wester.

Volgens het Platform Bescherming Burgerrechten (PBB) heeft Plasterk met zijn oproep niet voldaan aan de verplichting het stemgeheim te waarborgen. Want als kiezers stemfies maken zou dat kunnen leiden tot sociale beïnvloeding of omkoping, denkt het platform. Bovendien heeft de kiezer volgens Europese verdragen de plicht in het geheim te stemmen.

Nadelen
De rechter zei vandaag in het midden te laten of hetgeen de minister heeft gezegd verstandig is geweest. Hij zei ook dat elke potentiële aantasting van het stemgeheim ernstig is, en dat het terecht is dat aandacht wordt gevraagd voor de nadelen van stemfies.

Advocaat Douwe Linders, die namens de Stichting Bescherming Burgerrechten het kort geding had aangespannen, sprak van een 'mooie uitspraak'. 'We hebben gelijk gekregen', zei hij. 'De rechter zei dat de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen. Het is nu aan de wetgever om hiermee aan de slag te gaan.'

De minister heeft zich volgens de rechter niet onjuist en dus ook niet onrechtmatig geuit over de stemfies rond de verkiezingen en hoeft zijn uitspraken dus niet te rectificeren. Plasterk reageerde tevreden op de uitspraak. 'Ik ben blij dat wat wij aan de stembureaus hebben laten weten volgens de rechter in overeenstemming is met de wet.' Plasterk herhaalde overigens dat hij 'niemand heeft opgeroepen stemfies te maken'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden