Column

Stelling: Martin Garrix is cool

De jaarlijkse prijs voor Beste dj van de Wereld van het Britse blad DJ Mag is een wat moeilijk te doorgronden onderscheiding. Het is een internationale erelijst van honderd top-dj's, maar de winnaar is eigenlijk altijd een Nederlander. Dat is al vreemd, maar voor Nederland Muziekland natuurlijk hartstikke leuk.

'Martin Garrix zit diep in de muziek en is er al sinds zijn tiende mee bezig.'Beeld anp

Woensdagnacht werd op het Amsterdam Dance Event Martin Garrix (20) gekroond tot dj-koning, de jongste dj-koning in het bestaan van de hitlijst. In de toptien van de DJ Mag Top 100 staan nog vijf (!) andere Nederlanders, naast een eenzaam Belgisch duo, een Fransman en twee Amerikanen. We zijn het gewend. Armin van Buuren, Tiësto en Hardwell stonden allemaal al op nummer één, het is een beetje stuivertje wisselen aan de dj-top.

Vorig jaar werd het Nederlandse feestje ineens verpest door het Belgische dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike. Dat vonden we niet leuk. En waar kwamen we al dus al snel achter: de verkiezing was gekaapt! Door fans van het duo, die waren opgeroepen tot viraal stemgedrag! Boe! De prijs daalde terstond in aanzien - in Nederland. En nu stijgt hij weer, want Martin Garrix. En, wat ons bovendien wordt toevertrouwd door de organisatoren van de lijst: nooit eerder werd zo internationaal gestemd en verreweg de meeste stemmen kwamen uit de Verenigde Staten. Zie je wel: geen Nederlandse stemkapingsactie. We zijn gewoon de beste.

Maar waarin eigenlijk? Want ook merkwaardig aan die DJ Mag Top 100: er staan altijd hooggenoteerde dj's in die excelleren in het - hoe zeggen we dat nu eens netjes - publieksvriendelijke dancegenre. De boenkiedance voor stadions en schuimfeesten op Ibiza. En de jongens die dat vrij reliëfloze dancegenre uitdragen, doen dat toch ook weleens door een usb-stick in een dj-set te prikken, een knop open te slingeren en verder een beetje met de handjes te zwaaien. Dus waarin zijn ze precies goed?

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen of Rutger Pontzen stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst.

Dat vragen dj's uit de meer kunstzinnige hoek zich weleens af. Hardop, en tot groot plezier van de liefhebbers van hoogwaardige dance. De Amerikaanse dj Seth Troxler bijvoorbeeld, een ambachtelijke top-dj van de buitencategorie, die nog met een echte koffer platen achter de draaitafels gaat staan, schiet graag wild om zich heen en pleegt dj's als Steve Aoki en de inmiddels gepensioneerde Avicii verrot te schelden op sociale media. De mainstream dance volgens Seth Troxler? 'Infantiele muziek gemaakt door belachelijke en ongeloofwaardige mensen', zei hij vorig jaar in de Volkskrant. Steve Aoki, de nummer zeven van de DJ Mag Top 100, is volgens Troxler 'een overbetaalde, ongetalenteerde klojo'.

Maar wat vertelde het geweten van de dance in hetzelfde interview over de toen 19-jarige Martin Garrix? 'Martin Garrix? Die vind ik dus wél leuk!' Wat bleek: Troxler was op een vliegreis naar een of ander dance-eiland naast Garrix beland en al pratend waren hem de ogen geopend. 'Ik had hem al geschaard onder de bullshitdancejongens, maar ik kwam erachter dat we veel gemeen hadden. Hij zit diep in de muziek en is er al sinds zijn 10de intensief mee bezig. Ik voelde zijn liefde voor de dance en zijn serieuze muzikale opvattingen. Martin Garrix heeft veel meer in huis dan andere jongens uit de Nederlandse dance. Martin Garrix is cool.'

En daar gaan we, zeker nu, natuurlijk niets meer op afdingen. Martin Garrix: gefeliciteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden