‘Stel seks uit tot alle deadlines zijn gehaald, tenzij zich een buitenkans voordoet’

Op 16 mei verschijnt Voetnoot nummer 2.500 van Arnon Grunberg op de voorpagina van de Volkskrant. Het zal de laatste zijn. Ter gelegenheid van dit naderende afscheid beantwoordde hij donderdagmiddag vanuit het Stedelijk Museum in Amsterdam lezersvragen in een AMA (Ask Me Anything) op internetforum Reddit. Een selectie van de interessantste, mooiste en onbenulligste vragen - en antwoorden. De hele AMA is terug te lezen op Reddit.

Arnon Grunberg in het Stedelijk Museum in Amsterdam Beeld Jennie Barbier
Arnon Grunberg in het Stedelijk Museum in AmsterdamBeeld Jennie Barbier

Mogen we tutoyeren?

Altijd.

Waarom stop je met de columns?

Ik zou doorgaan zolang Obama president van de VS was. Dat is hij al een tijdje niet meer. Ik ben wat langer doorgegaan, omdat ik ook wat later ben begonnen dan Obama. Ik denk dat stoppen goed is, om jezelf te verfrissen, te vernieuwen. Zoals een scheiding en een nieuwe partner soms ook goed kunnen zijn. Overigens blijf ik wel voor de Volkskrant schrijven. Op de achterpagina. Niet meer dagelijks maar twee keer per week.

Je mag een dode Nederlander weer tot leven wekken om Voetnoot over te nemen. Wie kies je?

Frans Kellendonk en Anne Frank. Om de beurt een Voetnoot.

Kan je na 2500 voetnoten er eentje aanwijzen waarvan je achteraf spijt hebt? Welke en waarom? Kan je een onderwerp noemen dat je links hebt laten liggen waarvan je nu denkt ‘Daar had ik over moeten schrijven’?

Spijt, vind ik moeilijk te zeggen. Dan zou ik ze allemaal nog eens terug moeten lezen. Ik citeerde onlangs Robert Fisk, een beroemde oorlogscorrespondent, die in een Engelse krant twijfel had geuit of de laatste gifgasaanval van Assad wel een echte gifgasaanval was geweest. Daarover twijfel ik nog steeds, of Fisk niet te veel een Assad-aanhanger is om nog echt objectief te zijn. Had ik hem wel moeten citeren? Ik heb te weinig over China geschreven. Nooit over wielrennen. Misschien had ik dat eens moeten doen. Ik ben zeer tevreden dat ik nooit over de beroemdste crimineel van Nederland heb geschreven.

Heb je een dagelijkse routine, en zo ja, hoe ziet deze er dan uit?

Begin vroeg met schrijven en ga er laat mee door. Lunch goed. Niet meer dan twee glazen wijn bij het avondeten als je nog wilt schrijven. Stel seks uit tot alle deadlines zijn gehaald, tenzij zich een buitenkans voordoet.

Wat is je lievelingsdier en wat is het grootste ding dat je ooit hebt gesloopt?

De geit.

Ik moet nog beginnen met slopen.

Zo’n 20 jaar geleden zei je in een interview: ‘Vriendschap beschouw ik als een vorm van altruïsme. Als het saai wordt, kun je er beter mee kappen; nieuwsgierigheid drijft je weer naar iemand anders toe.’ Denk je daar nog steeds zo over en wat heeft deze houding voor een gevolgen gehad voor je vriendschapsleven?

Vriendschap kan stoppen, maar ik denk dat saaiheid zeker niet alleen aan de ander ligt. Je kunt natuurlijk wel uit elkaar groeien. Maar ik zou nu zeggen dat verantwoordelijkheid soms deel uitmaakt van vriendschap.

Welke menselijke eigenschap heeft u het meest geïnspireerd in het schrijven?

Het menselijk vermogen zichzelf en andere mensen te bedriegen.

Wat ga je meer missen? De dagelijkse routine? Of de prestige van de voorpagina?

De dagelijkse routine. Het volgen van het nieuws in de wetenschap dat er misschien een Voetnoot in zit. Prestige ach, als je acht jaar lang op de voorpagina hebt gestaan, dan leer je wel die prestige te relativeren.

Welke rubriek hebt u hoog in het vaandel staan?

Alle columns van Sylvia Witteman over cocaïne heb ik uitgeknipt.

Welk advies zou u de 20-jarige Arnon geven? Lees: welk advies heeft u voor 20-jarigen?

Niet opgeven. Bestrijd je angsten door te doen waarvoor je bang bent. Voel je niet miskend. Leer afwijzingen niet persoonlijk te nemen, hoe moeilijk dat ook is. Een leven zonder afwijzingen is saai en vermoedelijk onmogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden