Steef de Jong weet zijn publiek bijkans te betoveren

Steef de Jong is met zijn hilarische solo-operettevoorstelling de ontdekking van het jaar. De Jong maakt alle attributen zelf: houtje-touwtjetheater van hoog niveau en ongekend geestig.

null Beeld Jan Sol
Beeld Jan Sol

Het woord operette komt van opera en betekent simpelweg: kleine opera. Net als kitchenette (kleine keuken) komt van kitchen. Dit en meer wetenswaardigheden vertelt de Haarlemse theatermaker Steef de Jong in zijn voorstelling Steefs Operette Uurtje. De Jong verraste vorig seizoen samen met Alex Klaasen met De Modern Art Revue, waarin hij hoogst aanstekelijk een eeuw moderne kunst de revue liet passeren.

Nu dus de operette. In zijn eentje. Omdat hij daar kennelijk helemaal dol op is. Hij begint als volleerd operettezanger, in zwart pak met bef en lakschoenen, en zingt een ode aan Wenen. Zo perfect gestileerd dat je bijna voor het genre valt. Dan volgen wat ditjes en datjes over het ontstaan van de operette, waarna hij besluit maar meteen een integrale opvoering van de allereerste operette te geven: Orphée aux enfers van Jacques Offenbach (1819-1880).

Steefs Operette Uurtje

Theater - (*****)

Door: Steef de Jong/Groots en Meeslepend
Regie: Ina Veen
Gezien: 6/12 in theater Bellevue Amsterdam
daar t/m 17/12.

Houtje-touwtjetheater

Integraal valt hier overigens mee: met vier zelfgemaakte zetstukken ontleedt De Jong dit muziektheater over de ongelukkige Eurydice en haar Orpheus op hilarische wijze. In een verrukkelijke combinatie van Theo & Thea's Poppenstory en de romantiek van onvervalste poppenkast, lukt het hem zijn publiek bijkans te betoveren. We zingen zelfs mee met het koor van goden in de onderwereld. Het is houtje-touwtjetheater van hoog niveau en ongekend geestig bovendien.

Van huis uit is Steef de Jong beeldend kunstenaar en hij maakt al zijn fantasierijke attributen zelf. In het theater toont hij zich altijd op een bijna schuchtere manier bescheiden, en dat siert hem. Eigenlijk is hij de ontdekking van dit jaar, ware het niet dat hij al een jaar of acht bezig is.

Komend voorjaar speelt hij overal in het land zijn nieuwe voorstelling: Orfeo - een drama van karton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden