Steeds meer vluchtelingenengagement in muziekvideo's

Muzikaal vluchtelingenengagement komt steeds meer voor in videoclips. Zoals in de video's van Crowded House, M.I.A., Missy Higgins. En nu ook in de video van de Utrechtse punkrockband John Coffey.

Robert van Gijssel
Een still uit de clip van John Cofey. Beeld Youtube
Een still uit de clip van John Cofey.Beeld Youtube

De muziek van de schreeuwende Utrechtse punkrockband John Coffey is al niet van de teerhartige soort, maar de clip bij het nieuwe nummer No House For Thee komt aan als een stomp in het gezicht. En niet eens vanwege de snoeiharde gitaren of de cynische, gebrulde teksten over vluchtelingen die 'ons Europese feestje komen verpesten'.

De video verontrust vooral vanwege de 'acteurs' in de clip: vluchtelingen uit de modderige kampementen bij Duinkerken. Zij houden bordjes omhoog met wrange teksten: 'Stay Far Away', of 'They Drowned'.

Waar is de menselijkheid?

John Coffey staat bekend als spetterende live-band, waarbij het zalig crowdsurfen en stagediven is. De band toert onophoudelijk door Europa en werd vorig jaar wereldberoemd dankzij het biervang-moment van zanger David Achter de Molen, bij een concert op Pinkpop. De zanger wandelt over de hoofden van het publiek, grijpt een beker bier uit de lucht, neemt een slok, zingt verder. De clip verscheen op YouTube en ging de wereld rond. Typisch John Coffey ook: feest, gekte, bier, plezier.

Maar de band heeft nu besloten dat het feestje even mag stilvallen. John Coffey 'moest' kennelijk iets met de humanitaire ellende aan onze grenzen, de vluchtelingencrisis waar maar geen einde aan lijkt te komen. Waar is de menselijkheid, vraagt de band zich af in hun nieuwe nummer en op de gelijknamige plaat No House For Thee die over drie weken verschijnt.

Het engagement keert langzaam terug in de popmuziek. Jarenlang, en tot ver na Live Aid en Do They Know It's Christmas was het echt een beetje suf om te zingen over honger, over oorlog of het milieu. Maar nu de wereld zo onvermijdelijk de afgrond in lijkt te rennen, graven liedschrijvers wereldwijd toch ook weer in het eigen geweten. In de Verenigde Staten is politiegeweld en raciale achterstelling hét onderwerp, in hiphop van Kendrick Lamar (The Blacker the Berry) tot sinds kort zelf Beyoncé (Formation). Maar de rest van de wereld heeft zo haar eigen problemen, dankzij die uitzichtloze Syrische oorlog, en daarvan getuigen steeds meer artiesten.

Crowded House - Help Is Coming

De Nieuw-Zeelandse band Crowded House was er vroeg bij, met een aangepaste versie van het al wat oudere nummer Help Is Coming dat eind vorig jaar verscheen als startsein voor muzikaal vluchtelingenengagement. De videoclip, ingeleid door acteur Benedict Cumberbatch, toonde oorlogsgeweld en doelloos ronddobberende bootjes. En angstige kinderen, plus uiteraard een gironummer.

M.I.A.

De Sri Lankaans/Britse zangeres M.I.A. verraste in november met het pijnlijke nummer Borders, ook al opgenomen aan boord van overbevolkte bootjes. M.I.A., zelf kind van Sri Lankaanse vluchtelingen, kreeg nogal wat kritiek te verwerken op haar directe en erg bezielde nummer. De voetbalclub Paris Saint-Germain eiste dat de clip werd verwijderd van de videokanalen, omdat de zangeres in beeld komt met een T-shirt van de voetbalclub, en de verdraaide reclamekreet van de hoofdsponsor: Fly Pirates, in plaats van Fly Emirates. 'Typisch', zei M.I.A. in een reactie. 'De echte boodschap wordt weer totaal genegeerd.'

Missy Higgens - Oh Canada

En vandaag verscheen een hartverscheurend liedje Oh Canada van de Australische singer-songwriter Missy Higgins, opgedragen aan het verdronken Syrische jongetje Aylan Kurdi. Een aangrijpend nummer, waarin Canada wordt bezongen als onbereikbaar beloofd land, en kindertekeningen het drama aan boord van ontelbaar veel vluchtelingenbootjes schetsen. 'Er zijn duizenden manieren om je angst te relativeren', zingt Missy Higgins. 'Maar hoe kunnen we verder gaan met leven, na de beelden van dat jongetje in het zand.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden