Stedelijk selecteert architecten

Vijf Nederlandse architecten gaan een ontwerp maken voor de uitbreiding en renovatie van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Een jury selecteerde Architectuurstudio Herman Hertzberger, Benthem Crouwel, Henket en Partners, Diederen Dirrix van Wijlick en Claus en Kaan....

Met deze selectie vermijdt de gemeente Amsterdam een nieuw internationaal avontuur. Plannen voor uitbreiding van de Amerikaan Robert Venturi (1993) en de Portugees Alvaro Siza (1994) zijn na hoog oplopende en langdurige meningsverschillen over onder meer ontwerp en kosten nooit uitgevoerd.

Volgens juryvoorzitter Herman van Vliet zijn de buitenlandse aanmeldingen 'net zo serieus' behandeld als de gegadigden uit eigen land. Van de 42 die reageerden op de Europese aanbesteding eind mei kwamen er zeven niet uit Nederland.

Dat de keus vervolgens op vijf uitsluitend Nederlandse bureaus is gevallen, waarvan er drie in Amsterdam zijn gevestigd, is niet geheel toevallig. Van Vliet, ook directeur van het projectmanagementbureau Amsterdam, wijst op de eisen die voor de selectieprocedure zijn opgesteld. Een gedegen kennis van de Nederlandse bouwkunst woog zwaar, nu de plannen naast een uitbreiding van negenduizend vierkante meter ook voorzien in renovatie van het bestaande gebouw. Dat valt onder Monumentenzorg.

Van Vliet: 'Het vormt een niet gering deel van het werk. De bouwkosten bedragen 43 miljoen euro en daarvan is 25 miljoen bestemd voor de restauratie.' In de opdracht aan Siza kwam de renovatie pas later aan de orde. Dat het eisenpakket ook het gebruik van het Nederlands als voertaal op de bouwwerf vermeldt, is volgens de juryvoorzitter niet uitzonderlijk. Het ministerie van VROM heeft de indruk dat de selectie niet tegen de voorschriften is.

Van Vliet toont zich niet teleurgesteld over de omvang van de internationale belangstelling. 'Wij zien de uitvoering als een hele grote opgave, maar dat wordt kennelijk niet overal in het buitenland zo ervaren. Maar er zat een Japans bureau bij, een Spaans; het getuigt toch van een zekere uitstraling.' Maar de jury voelde er niets voor om louter voor de vorm een buitenlands bureau te inviteren. 'De tijd van grappen en grollen is echt voorbij. Het aanhouden van een hoog tempo is noodzakelijk.'

De jury, bestaande uit Maarten Kloos, Max van Rooy, Wim Quist, Sjoerd Soeters, Wim Pijbes, Toon Verhoef en Hans van Beers, noemen de vijf architecten 'zeer geschikt'. De selectie geschiedde onder meer op basis van ervaring met eerdere projecten en beschikbaarheid. De bureaus worden uitgenodigd hun ontwerpen 'onder motto' te presenteren, waarbij de inzender anoniem blijft. De ambitie is van het nieuwe Stedelijk een 'eigenwijs brandpunt van het culturele leven te maken'. Na de keuze in september volgt de concrete uitwerking van de plannen. Van Vliet hoopt dat de werkzaamheden na volgend jaar zomer kunnen beginnen. Oplevering staat voor eind 2007 op de agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden