Stedelijk pas eind 2009 open

Het gerenoveerde Stedelijk Museum in Amsterdam gaat eind 2009 open, twee jaar later dan oorspronkelijk gepland. De nieuwe vertraging – de eerste verlegde de opening van eind 2007 naar september 2008 – komt doordat het Projectmanagementbureau (PMB) dat de renovatie namens de gemeente leidt, meer tijd heeft genomen voor...

Van onze verslaggevers Rutger Pontzen en Joost Ramaer

Door het extra uitstel dreigt een probleem voor het Stedelijk. De huur van de huidige tijdelijke behuizing, het oude hoofdpostkantoor naast het Centraal Station, werd al twee keer verlengd en loopt op 1 juli 2008 af. Daarna wil eigenaar Bouwfonds het postkantoor verbouwen. Stedelijk-directeur Gijs van Tuyl hoopt op huurverlenging met nog een jaar. Het Bouwfonds is nog niet door hem benaderd. ‘Het ziet er niet naar uit dat de huur verlengd kan worden’, aldus een woordvoerster.

De bouwkosten van het complex aan het Museumplein lopen met 1,5 miljoen op tot 76,2 miljoen euro, volgens het PMB door de overspannen bouwmarkt. Particulieren en bedrijven dragen 17,6 miljoen euro bij, het hoogste sponsorbedrag ooit voor een Nederlands cultuurpand betaald.

De meerkosten, die de gemeente zal betalen, zijn ‘op het totaal minimaal’, vindt Marcia Sookha van het PMB. Op grond van de laatste gegevens gaven burgemeester en wethouders dinsdag het groene licht voor de bouw; naar verwachting stemt de gemeenteraad op 14 maart hiermee in.

Het museumpand uit 1895 aan de Paulus Potterstraat wordt gerenoveerd en krijgt aan de Museumplein-kant een spectaculaire nieuwe vleugel, ontworpen door het architectenbureau Benthem Crouwel. Onder die vleugel komt een tien meter diepe kelder met een grote tentoonstellingszaal, naast een ondergrondse parkeergarage.

De kelder maakt het project riskant en ingewikkeld. ‘Het is moeilijk werken daar omdat het Museumplein nogal drassig is’, zegt Sookha. Het PMB nam meer tijd voor onderzoek. Ook de keuze van de aannemer duurde langer. ‘Er is meer werk dan er aannemers zijn’, aldus Sookha. Het werd uiteindelijk Midreth uit Mijdrecht. ‘We zijn heel blij met dat bedrijf.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden