NieuwsStedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam krijgt grote schenking in vorm van NOG-collectie

Het gaat om een van de grootste tekeningencollecties van de Nederlandse kunst.

Proxy_Zoë Proxy_Spaaij
Helen Frik, ‘Happy with less visits the hard worker’, 2007. Beeld NOG collectie / Stedelijk Museum Schiedam
Helen Frik, ‘Happy with less visits the hard worker’, 2007.Beeld NOG collectie / Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam krijgt de NOG-collectie als schenking van de Stichting Beheer SNS Reaal. Het gaat om bijna 600 kunstwerken van Nederlandse kunstenaars. De collectie bevat vooral veel tekeningen en is daarmee een van de belangrijkste tekeningencollecties van de Nederlandse kunst. Naast tekeningen bevat de collectie ook schilderijen, beelden en multimedia installaties.

De collectie was al in beheer van het museum, maar is nu definitief in zijn bezit. ‘Ik ben blij dat de collectie een vast thuis in het museum vindt’, zegt Ad Brits, directeur van Stichting Beheer SNS Reaal die de NOG-collectie overdraagt. ‘Op deze manier kan iedereen van de kunst genieten en blijft het erfgoed behouden voor toekomstige generaties.’ De schenking gaat gepaard met een financiële donatie voor toekomstig beheer. Daarmee is dit een mooi afscheidscadeau voor de vertrekkende directeur Deirde Carasso. ‘De schenking is een genereus sluitstuk voor de samenwerking van de afgelopen jaren.’

Het museum deed al eerder aankopen voor de collectie. Carasso: ‘Eerder dit jaar kochten we een tekening van Fatima Barznge voor de NOG-collectie. Dat is een prachtige aanvulling op het werk van Jan Schoonhoven in de museumcollectie.’ Een andere kruisbestuiving is de serie Circus Henny van Marcel van Eeden. Hij maakte de tekeningenreeks met Schiedam in de hoofdrol in opdracht van de NOG-collectie. Onder dezelfde titel was het werk in het museum te zien en verscheen een publicatie.

De collectie is in 1994 begonnen als initiatief van Ton Boersma, algemeen directeur van NOG verzekeringen. Hij zag de kunst niet als belegging of aankleding van het hoofdkantoor, maar wilde ‘iets blijvends’ creëren. Daarmee greep hij terug op de leuze uit het jaar van oprichting (1863) van het Nederlands Onderwijs Genootschap: ‘iets doen omdat er anders niets gebeurt’. Vanaf het begin werd hedendaagse kunst aangekocht van gerenommeerde kunstenaars en onbekend talent.

Verschillende conservatoren hebben de collectie de afgelopen kwarteeuw met veel zorg opgebouwd. Werk van kunstenaars als Charlotte Schleiffert, Femmy Otten, David Bade, Dan Zhu en Chaim van Luit kwam soms vers uit het atelier. ‘De verzameling is een mooie afspiegeling van de Nederlandse kunst van de afgelopen dertig jaar’, zegt Carasso. ‘Veel kunstenaars van wie de NOG-collectie werken aankocht, bouwden later een rijke carrière op.’

Om de schenking te vieren, hangt een recente aanwinst van de NOG-collectie in het museum: een veelkleurig wandtapijt van Koen Taselaar is t/m 4 oktober te zien. Daarna begint de gemeente Schiedam met de renovatie van het rijksmonument waarin het museum is gevestigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden