Stedelijk Museum en Universiteit Leiden kopen werken Ed van der Elsken

Het Stedelijk Museum Amsterdam en de Universiteit Leiden hebben een groot aantal werken van fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990) verworven.

Rockers uit Harajuku, 1984. Foto Collectie Stedelijk Museum

De Universiteit Leiden heeft tot nu toe onbekend dummy-materiaal gekocht, schetsen, aantekeningen en foto's die de fotograaf gebruikte om zijn fotoboek Sweet Life samen te stellen.

Het Stedelijk heeft daarmee hun omvangrijke Van der Elsken-collectie uitgebreid. Volgens directeur Beatrix Ruf zijn de nieuwe werken een belangrijke uitbreiding: 'Dankzij deze schenking en aankoop kunnen wij zijn diverse oeuvre beter presenteren. Er zijn foto's bij van zijn reizen naar Centraal-Afrika en Japan en we beschikken nu ook over veel foto's uit Amsterdam.'

De tentoonstelling Ed van der Elsken - De verliefde camera, met tot nu toe meer dan 250 duizend bezoekers, is nog tot en met 21 mei te zien.

Kijk verder

Geportretteerden, tijdgenoten en liefhebbers vertellen wat zij zo bijzonder vinden aan meesterfotograaf en filmer Ed van der Elsken. Een ode in zeven video's aan een van de belangrijkste fotografen van de twintigste eeuw.