NieuwsStedelijk Museum

Stedelijk Museum Amsterdam neemt definitief afscheid van Beatrix Ruf

Het Stedelijk Museum in Amsterdam en voormalig artistiek directeur Beatrix Ruf hebben besloten het verleden achter zich te laten, zo blijkt uit een gezamenlijke verklaring die maandag werd uitgegeven. Ruf zal niet terugkeren als directeur of adviseur bij de kunstinstelling.

Michiel Kruijt en Anna van Leeuwen
Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum Beeld ANP
Beatrix Ruf in het Stedelijk MuseumBeeld ANP

Wel kan zij volgens de verklaring ‘worden uitgenodigd om bijvoorbeeld betrokken te zijn bij een bepaalde tentoonstelling of andere museale projecten, onder de verantwoordelijkheid van de nieuw te benoemen artistiek directeur’. De verklaring is het resultaat van het overleg dat Truze Lodder, de voorzitter van de nieuwe raad van toezicht van het Stedelijk, de afgelopen weken had met Ruf.

In de verklaring wordt benadrukt dat Ruf in een onafhankelijk onderzoek is vrijgepleit van belangenverstrengeling. Zij nam in oktober 2017 ontslag tijdens een uit de hand gelopen crisisberaad over een beschuldiging van belangenverstrengeling aan haar adres: in een artikel in NRC Handelsblad was gesuggereerd dat ze naast haar baan bij het Stedelijk ook flink veel geld had verdiend met het geven van kunstadviezen aan derden. Het bleek echter dat Ruf een hoge bonus had gekregen van een Zwitserse kunstverzamelaar vanwege het werk dat ze voor hem had verricht voordat ze aantrad in Amsterdam. De onderzoekers constateerden dat zij al haar nevenfuncties had aangemeld bij de raad van toezicht, het orgaan dat de directie bij het Stedelijk benoemt en kan ontslaan. Zij oordeelden wel dat Ruf de raad beter had moeten informeren over de bonus van de Zwitserse kunstverzamelaar.

Terugkeer

Het rapport van de onderzoekers verscheen in juni vorig jaar. Ruf zei daarna in een interview dat ze het betreurde dat ze ontslag had genomen en dat over een terugkeer naar het museum viel te praten. Ook is er een groep van particuliere begunstigers en andere betrokkenen bij het museum die daarop heeft aangedrongen; zij vonden Beatrix Ruf een goede artistiek directeur. Een deel van de begunstigers heeft in maart vorig jaar het museum laten weten extra giften op te schorten in afwachting van haar terugkeer. Het is nog niet duidelijk of zij hun protest zullen voortzetten nu het museum en Ruf met deze gezamenlijke verklaring zijn gekomen.

Ruf stelt in het persbericht dat ze tevreden is met de opstelling van het Stedelijk Museum. ‘Mijn tijd als directeur was een van de mooiste hoofdstukken uit mijn leven, en met dit eerherstel kan het nu een gelukkige herinnering worden. Ik weet zeker dat het Stedelijk een prachtige toekomst tegemoetgaat, en desgevraagd ben ik natuurlijk gaarne bereid daar als oud-directeur zo nu en dan een bescheiden bijdrage aan te leveren.’

Stedelijk Museum kiest voor ervaren bestuurders in plaats van rijke zakenmensen voor raad van toezicht

De nieuwe contouren van het Stedelijk Museum in Amsterdam komen in zicht. Woensdag 19 december werd de eerste stap gezet naar de bezwering van het bestuursvacuüm bij de kunstinstelling; sinds het najaar van 2017 heeft het Stedelijk zijn artistiek directeur, zakelijk directeur en voltallige raad van toezicht verloren.

Directie en OR Stedelijk zien niets in terugkeer oud-directeur Ruf

De directie en ondernemingsraad van het Stedelijk Museum willen niet dat de vorig jaar opgestapte directeur Beatrix Ruf terugkeert in een rol als adviseur voor het Amsterdamse museum.

Vertrek Beatrix Ruf was ‘noodlottig ongeval’

Het vertrek van Beatrix Ruf als directeur van het Stedelijk Museum in oktober 2017, na een publicatie over vermeende belangenverstrengeling, was een ‘vermijdbaar noodlottig ongeval met ernstige gevolgen voor het museum’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden