dans

State Shift, de nieuwe voorstelling van breakdancecrew The Ruggeds, is verrassend intiem en ingetogen ★★★★☆

Roy Overdijk, Lee Demierre en Virgil ‘Skychief’ Dey richten zich niet op olympisch goud, maar op het theaterpodium.

Annette Embrechts
Virgil ‘Skychief’ Dey in Turns tijdens State Shift door The Ruggeds Beeld Emile Vrolijk
Virgil ‘Skychief’ Dey in Turns tijdens State Shift door The RuggedsBeeld Emile Vrolijk

Parijs komt dichterbij: in 2024 maakt breakdance daar zijn debuut als Olympische wedstrijdsport. Hoe sportief die erkenning ook is, dit splijt de geesten in de hiphopwereld. Zo richten sommige leden van de succesvolle breakdancecrew The Ruggeds uit Eindhoven zich nu op hun medaillekansen, anderen blijven gefocust op het theaterpodium. Vandaar dat hun nieuwste show nu een verrassend intieme en ingetogen voorstelling is. Maar daarom niet minder intens. Sterker nog, State Shift (bestaand uit het duet Waterbrothers en de solo Turns) is een hypergeconcentreerde reis naar binnen. Kort maar krachtig.

Roy Overdijk en Lee Demierre in Waterbrothers tijdens State Shift door The Ruggeds Beeld Emile Vrolijk
Roy Overdijk en Lee Demierre in Waterbrothers tijdens State Shift door The RuggedsBeeld Emile Vrolijk

In Waterbrothers winden Roy Overdijk en Lee Demierre zich langzaam op langs een onzichtbaar spoeltje. Op een witte cirkelvloer vouwen ze hun ledematen steeds sneller in en uit elkaar. Onderbenen prikken als luciferstokjes door de hoeken die ontstaan onder opgevouwen armen. Soms vormen ze elkaars spiegelbeeld, soms vullen ze elkaar aan als yin-yang, een enkele keer schieten ze spinnend over de rotonde. Boven hen hangt een mikado van tl-buizen. Die verschiet van kleur, al naar gelang de percussie verschuift van zachtjes geruis naar energieker getrommel. Het is een prachtig toneelbeeld, alsof een kom water zich vult met lichtflitsen. En de mannen in hun diepblauwe tenues daaronder een duik nemen.

Hetzelfde decor, maar dan dynamisch ingezet, vormt de enscenering voor de solo van Virgil ‘Skychief’ Dey, gekleed in naturel bruin. De lichtbalken zwiepen langs hem heen, vormen tralies alsook beschutting. Op een zware brom creëert hij houvast in disbalans, hij bevriest in schier onmogelijke houdingen en bindt zijn handen op zijn rug. Toch bevrijdt hij zichzelf keer op keer, soms puur op de veerkracht van zijn omklappende enkels.

State Shift: Waterbrothers & Turns

Dans

★★★★☆

Door The Ruggeds: Roy Overdijk en Lee Demierre (Waterbrothers) en Virgil ‘Skychief’ Dey (Turns)

16/6, Parkstad Limburg Theaters, Heerlen. Nog te zien: 23, 24 en 25/7 tijdens Parade Utrecht (alleen Waterbrothers) en 19/8 tijdens Summerdance Forever, Amsterdam (duet + solo)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden