Game van de weekState of Decay 2

State of Decay 2: oefening in crisismanagement met reutelende zombies

Liefhebbers van de tv-serie The Walking Dead kunnen in State of Decay 2 zelf beleven hoe het is om te overleven na de apocalyps. Jammer alleen dat de game zo rammelt.

Overlevende van de apocalyps laat zich niet voor een gat vangen. Beeld Undead Labs
Overlevende van de apocalyps laat zich niet voor een gat vangen.Beeld Undead Labs

Zombiegames – het lijkt wel een plaag. Er is zo’n overdaad aan spellen met rottende en rochelende tegenstanders dat het genre inmiddels tot het bot afgekloven is. Wie dan toch met de ziljoenste zombietitel op de proppen komt, moet van goeden huize om te voorkomen dat je product het predicaat ‘bij aankomst overleden’ krijgt.

State of Decay 2 doet zijn stinkende best om zich van de massa te onderscheiden. Daarvoor herhaalt het grotendeels de ideeën die de eerste State of Decay in 2013 tot een interessante, zij het technisch onaffe exercitie maakten.

Ook in het vervolg ontferm je je over een clubje overlevenden van een apocalyps. Je zet een basis met versterkingen op om de horden zombies het hoofd te bieden. Vanzelfsprekend is er gebrek aan alles: wapens, brandstof, levensmiddelen en medicijnen, en de lokale middenstand is uitgeroeid. Dus moet je je geregeld buiten je benarde veste wagen om de voorraden aan te vullen.

Vechten om de laatste Uber-taxi in State of Decay 2 Beeld Undead Labs
Vechten om de laatste Uber-taxi in State of Decay 2Beeld Undead Labs

Eenmaal in de wildernis zijn het niet alleen de zombies die je naar het leven staan, maar ook andere groepen overlevenden die het niet zo nauw namen met het verschil tussen mijn en dijn. Tot zover klinkt State of Decay 2 als The Walking Dead, de tv-serie die toch al acht seizoenen van geen ophouden weet. Alleen zijn de personages anders; en jij bepaalt of ze leven of sterven.

Dat betekent dat je je niet alleen moet wapenen tegen zombies, maar ook voorraden moet aanleggen, nieuwe bronnen moet vinden voor voedsel en water en de huisvesting moet uitbreiden als zich nieuwe overlevenden aan de poort melden. State of Decay 2 lijkt in dat opzicht wel op een volwassen variant van The Sims, de wereldberoemde mensensimulator. Bij alle taferelen die zich afspelen binnen de basis lijkt de game wel een oefening in crisismanagement. Het is niet alleen meppen; het is ook managen.

Frankenstein-gewassen zijn verboden in State of Decay 2. Beeld Undead Labs
Frankenstein-gewassen zijn verboden in State of Decay 2.Beeld Undead Labs

Weeffoutenfeest

Het probleem is dat State of Decay 2 aangetast lijkt door het virus dat de hele wereldbevolking in de game in wandelende lijken heeft getransformeerd. De fouten van 2013 zijn rechtgezet, maar tegelijkertijd zijn er nieuwe mankementen ingeslopen.

De kunstmatige intelligentie van tegen- noch medestanders is niet om over naar huis te schrijven. Het is moeilijk empathie te tonen, zelfs virtueel, voor lotgenoten die alleen maar clichés brabbelen en de dood van naasten met een verbijsterende gelatenheid gadeslaan. Het spel valt veel in herhaling en er is weinig variatie in de wijzen waarop je vijanden om zeep helpt.

Ergerlijker is dat het spel wemelt van de technische weeffouten waardoor personen en voorwerpen bizar gedrag vertonen: zombies zweven door de lucht of zitten vast in een onzichtbare muur in het decor. De game heeft de ontwikkelstudio kennelijk moeten verlaten toen er nog veel werk te verzetten viel.

Wie bereid is een hoop over het hoofd te zien, kan best wel plezier aan de game beleven, helemaal met drie vrienden die via internet samen kunnen optrekken, koude pizza en lauw bier in de aanslag. Te hopen is dat stevige updates verbetering brengen. In zijn huidige toestand spartelt State of Decay 2 als een pier aan een vishengel.

State of Decay 2 (Undead Lab/Microsoft)
Uitgebracht op Xbox One en Windows
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder (PEGI)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden