Drama

Starred Up

Starred Up is een gevangenisdrama dat de kijker om de goede redenen bij de keel grijpt

Pauline Kleijer

Eén bonk griezelige agressie, totaal niet benaderbaar. Die indruk maakt de 19-jarige Eric Love (Jack O'Connell) aan het begin van Starred Up. Twee jaar te vroeg wordt hij overgeplaatst naar een gevangenis voor volwassenen, omdat hij onder leeftijdgenoten niet te handhaven is. Als een beest gaat hij te keer, bijtend en schoppend. Zowel zijn nieuwe medegevangenen als de bewakers moeten het ontgelden.

De Schotse regisseur David Mackenzie (Young Adam, Hallam Foe) doet geen moeite de kijker voor zijn ongetemde hoofdpersoon in te nemen. Des te knapper is het dat het er langzamerhand toch insluipt: begrip en zelfs compassie voor Eric, die niet beter weet dan zich te uiten met geweld. Hij komt in dezelfde vleugel terecht als zijn vader Nev, een door de wol geverfde gedetineerde die zich hoog in de gevangenisrangen bevindt. Hun eerste ontmoeting laat weinig heel van illusies over vaderliefde.

De gecompliceerde band tussen vader en zoon staat centraal in Starred Up. Het onderscheidt het gevangenisdrama van andere vertegenwoordigers van het genre, dat de laatste jaren opvallend veel moois opleverde. Overeenkomsten zijn er ook: net als bijvoorbeeld Un prophète (Jacques Audiard, 2009) of R. (Tobias Lindholm en Michael Noer, 2010) legt Starred Up veel nadruk op machtsverhoudingen en de gewelddadige codes van de gedetineerden. Maar het scenario van Jonathan Asser, die extreem agressieve gevangenen begeleidde, heeft daarnaast een zachte kant.

Zoals het harnas van Eric beetje bij beetje afbrokkelt, zo verandert het drama van toon. Van bikkelhard wordt de film aangrijpend en ontroerend. Het sterke acteerwerk helpt daarbij, net als Mackenzies beheerste, dwingende verteltrant.

Starred Up is een gevangenisdrama dat de kijker om de goede redenen bij de keel grijpt - niet vanwege het sensationele geweld, maar door een onderstroom van terechte woede en oprecht medeleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden