Stalen zenuwen vereist voor Samen

Het boek heet Samen, het is geschreven door Anita Terpstra, veel Nederlandser kun je het niet hebben. Maar als je binnentreedt in de wereld die de Friese schrijfster in haar nieuwste thriller creëert, waan je je eerder in het universum van John Grisham of dat van James Lee Burke.

Rolf Bos
null Beeld .
Beeld .

Nederland is namelijk ver te zoeken in Samen. Plaats van handeling is de zuidelijke Amerikaanse staat Alabama, waar de jonge Mackenzie Walker na een romantische briefwisseling in het huwelijk treedt met de ter dood veroordeelde Matt Ayers. De plechtigheid vindt plaats in de gevangenis. Vrouw die gefascineerd raakt door gedetineerde - het blijft een bizar verschijnsel.

undefined

Mackenzie heeft, zo leren we al snel, een andere agenda dan louter de liefde-op-afstand voor Ayers, die veroordeeld is voor de ontvoering van en moord op jonge vrouwen. Die vrouwen zijn nooit gevonden, maar de lezer begrijpt dat een aantal van hen nog moet leven, ergens weggestopt in een kelder. Terpstra laat het perspectief steeds wisselen. Dan weer volgen we Mackenzie, vervolgens is Matt - die volhoudt onschuldig te zijn - aan het woord, waarna we afdalen naar de kelder. Sterk scenario, de broeierige sfeer in het zuiden van de VS is ook goed getroffen.

Uiteraard valt pas aan het gruwelijke eind van deze bloedstollende thriller alles op zijn plaats. Stalen zenuwen vereist.

Je zou er het etiket 'on-Nederlands-goed' op willen plakken, ware het niet dat er tegenwoordig veel goede thrillers van vaderlandse bodem komen. Sinds kort wordt Terpstra vertaald in het Frans en het Duits. Voor de Frankfurter Buchmesse schrijft ze mee aan een Duits-Nederlandse 'Krimi' die als feuilleton in de Frankfurter Allgemeine Zeitung zal verschijnen. Hier moeten we maar eens gaan denken aan een Gouden Strop.

Fictie

Anita Terpstra

Samen

Cargo; 288 pagina's; €18,99.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden