Staat mocht Beatles-tapes afpakken van Nederlands duo

Twee Nederlandse Beatle-fans en ex-muziekhandelaren lijken hun strijd om originele studio-opnames van The Beatles uit 1969 definitief te verliezen. Dinsdag besloot het gerechtshof Den Haag in hoger beroep dat deze 'Nagra Tapes' niet ten onrechte door de Nederlandse staat zijn afgegeven aan Apple Records, het bedrijf van the Beatles-erven.

John Schoorl
The Beatles Beeld anp
The BeatlesBeeld anp

De twee mannen, Stan Snelleman en Jos Remmerswaal, wilden via een rechtzaak het 'unieke materiaal' terugkrijgen. Ook eisten zij een schadevergoeding van 600.000 euro. In 2003 werden zij in Lisse opgepakt wegens heling en witwassen. Ook nam de politie tijdens deze grootscheepse internationale operatie de tapes in beslag. Nadien werden de tapes overgedragen aan Apple Records. In Volkskrant Magazine vertelde het duo voor het eerst over hun strijd om deze 'muzikale goudmijn' en hoe deze hen 'onterecht' is ontnomen en hoe zij 'onnodig hardhandig' door een politiemacht werden aangehouden.

In 2007 werden de zaak tegen de mannen geseponeerd. Sinds die tijd zijn Snelleman en Remmerswaal bezig met een juridische gevecht. Zij zijn van mening dat zij legaal in het bezit van de Nagra Tapes zijn gekomen. Begin jaren negentig kochten zij het van een voormalig werknemer van Apple Records, Nigel Oliver. De Beatle-erven beweerden dat het om gestolen waar ging, maar Oliver had hen verteld dat hij de tapes begin jaren zeventig 'mocht meenemen'. Volgens Apple Records was het echter gestolen.

Historische registraties

Tot nu toe hebben Snelleman en Remmerswaal elke stap in het juridisch geschil verloren. Ook vandaag werd de vordering tot schadevergoeding afgewezen. Volgens het hof is niet vast komen te staan dat de twee Nederlanders echt eigenaar zijn geworden van de tapes.

De Nagra Tapes bevatten meer dan 90 uur muziek-historische geluidsregistraties met aanzetten tot liedjes, onbekende covers en conversaties van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr, in de nadagen van de band, in januari 1969. Deze sessies behoren tot de zogeheten 'Get Back-sessies' en vormden later de basis van de plaat en de film Let it Be. De Nagra Tapes zijn de volledige geluidsopnamen van deze sessies.

De politieactie was een samenwerking tussen Apple Records (de platenmaatschappij van de voormalige The Beatles en hun erven), de Engelse muziekindustrie en Engelse en Nederlandse opsporingsdiensten. Al jaren werd wereldwijd gezocht naar de Nagra Tapes. Reden voor de internationale zoektocht was dat van de Nagra Tapes steeds vaker illegale kopieën, zogeheten bootlegs, opdoken.

Zij hadden de Heilige Graal van The Beatles in handen

Twee Beatlesliefhebbers dachten de slag van hun leven te slaan met de aankoop van honderden verloren gewaande opnamen van de band. Tot de politie binnenviel. Lees hier de reconstructie en het interview. (+) (Artikel uit Volkskrant Magazine, november 2015)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden