Sta kritiek op de korte broek niet meer toe

Met dit prachtige zomerweer check ik elke ochtend of de KB (korte broek) aan kan. Als hoogleraar kunst en economie heb je met allerlei mensen te maken en niet iedereen stelt het op prijs om een gesprekspartner in KB aan te treffen....

Niet passend in het stedelijke milieu, zo gaf de immer in het zwart geklede columnist aan. Niet echt iets om je erover op te winden als er niet iets ernstigers aan de hand is: collega Van Rossem heeft een belangrijke ontwikkeling gemist die diep ingrijpt in de relatie stad en platteland. En dat moet wel gesignaleerd worden aangezien we hier te maken hebben met een belangrijke opinieleider. De laatste jaren neemt de stad landelijke elementen in zich op. Kijk naar de aandacht voor groen, dierenwelzijn, de consumptie van streekproducten en de keuze van duurzame voedselproductie.

Ook op het recreatieve vlak zien we de opkomst van de regio in de stad, door bijvoorbeeld de stadsstranden, het groener worden van terrassen en de populariteit van boerenmarkten. Het platteland zelf behoudt zijn landschappelijke waarde, maar maakt ruimte voor stedelijke festivals, stedelijke woonvormen en zorgboerderijen die de urbane zorg voor ouderen en mensen met een beperking overnemen.

Een voorbeeld dat duidelijk maakt dat iets niet meer specifiek stad of platteland is, is de landbouw die in de stad snel aan populariteit wint en die passend ‘nanolandbouw’ genoemd kan worden. Sla, tomaten, en kruiden kweken op het eigen balkon of platte dak. Inmiddels zijn er hele communities die zich hiermee bezighouden.

Dit alles heeft gevolgen voor de wijze waarop wij ons kleden, geholpen natuurlijk door het prachtige zomerweer van de laatste weken. De relaxte en vrolijke KB symboliseert de diepgaande veranderingen tussen stad en platteland en laat zien dat je voor het relaxen niet de stad uit hoeft. En verdraaid, staat er weer een fundamentalist op die het wil verbieden.

Hierbij een verzoek: Kom Maarten, wordt wakker en trek zo’n kleurrijke KB aan! Bevrijd je van dat eeuwige stadse zwart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden