Spuiten & slikken

Blijft natuurlijk toch de vraag hoe het nou kan dat huidige Nederlandse jongeren de oude boeken van Reve afwijzen omdat die te expliciete seks en homo-erotiek bevatten, terwijl we met Spuiten & slikken tegelijkertijd het meest expliciete seksprogramma ter wereld voor diezelfde jongeren uitzenden....

Wim de Jong

De tijdgeest moet op onze morele landkaart inmiddels volslagen de weg kwijt zijn, want er gaapt toch een wereld tussen de ene vaststelling en de andere.

Hoe dan ook, na aflevering zeven van de vijftiendelige BNN-serie, afgelopen maandag (450 duizend kijkers), moet ik zelf tot de pijnlijke conclusie komen dat het waar is dat je ineens ook te oud en te conservatief voor tv-programma's kunt zijn. Dat ik klaarblijkelijk de meelijwekkende leeftijd der kleinburgerlijke zakken heb bereikt waarop ik als kijker van Spuiten & slikken moet afhaken, omdat het zelfs voor mij te expliciet wordt. En ook anderszins te ranzig.

In het deze week uitgezonden deel waren we er getuige van hoe je de prostaat masseert. Man in blote kont zit gebukt voor de camera om zich door de vingers van een andere heer tot voorbij 'de tweede kringspier' te laten 'melken', zoals dat in jargon heet. Waarbij de ontvanger er zinnen uitperst als 'Ik moet het effe op me laten inwerken' en de melker zelf de kijkers in zijn live-commentaar toch vooral wijst op de erectie die we in beeld zouden moeten zien groeien. Direct erna wordt in de BNN-studio, waar presentatrice Hilbrand en het publiek met een sapje heeft toegekeken, giechelend de volledige naam onder een e-mail bekendgemaakt van een vent die zijn prostaat melkt zonder dat zijn vrouw daar iets van afweet.

De ene ranzigheid lokt de andere vuige streek uit dus. Maar Spuiten & slikken moet het verder minder hebben van het gore lef en een behoefte aan openheid dan je zou verwachten.

Wat eigenlijk nog het meest stoort is juist de schijnheiligheid. Niemand namelijk onder de makers en gasten die zegt zich ook maar iets te kunnen voorstellen bij de getoonde experimenten op het gebied van seks en drugs. Beter nog: ze zijn allemaal zwáár tegen en ze walgen ervan. Onder het mom van brave voorlichting kijken we derhalve naar kermisvermaak.

Hoe lang is het geleden dat Menno Buch met Sex voor de Buch en SBS6 met Probleemwijken daarvoor aan het kruis werden genageld?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden