Sprookjesboek voor jong én oud verovert de markt

Bij de Utrechtse Kinder- en Jeugdboekhandel van Lia Reedijk komen steeds meer twintigers over de vloer....

Het is een nieuwe trend, waarop de boekhandel en de uitgeverswereld dankbaar proberen in te spelen. Sinds het succes van Harry Potter verschijnen steeds meer boeken op de markt die voor zowel kinderen als volwassenen zijn bedoeld. Er is ook een erkende term voor: cross-over literatuur. Het zijn boeken met een mengeling van fantasy en mythologie, de klassieke strijd tussen goed en kwaad, en een plot die qua complexiteit niet in een volwassenenroman zou misstaan.

In het Engelse taalgebied is de belangstelling voor de cross-over fiction groot, en dat is ook het aantal auteurs van zulke boeken. Behalve J.K. Rowling zijn dat bijvoorbeeld Philip Pullman, Lian Hern, Lemony Snicket en Mark Haddon, en ook auteurs die zich al een gedegen reputatie hebben verworven met romans voor volwassenen, zoals Isabel Allende (City of Beasts) . Boeken van Rowling en Pullman zijn inmiddels verkrijgbaar in een volwassenen- en een kindereditie, en ook dat is naar Nederland overgewaaid: afgelopen week verscheen Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon in twee versies op de markt.

Is de populariteit van de cross-over literatuur voer voor cultuurpessimisten? Wijst het op een infantilisering van de maatschappij? Anton Korteweg, directeur van het Letterkundig Museum en het Kinderboekenmuseum, denkt dat kinderboeken uitkomst kunnen bieden voor lezers die complexe romans te moeilijk vinden. Het kan ook een vlucht zijn: 'Ik ken mensen die alleen naar het Jeugdjournaal kijken. Daar komt niet te veel ellende in voor. Zo kun je een rooskleurig wereldbeeld overeind houden.'

Rienk Tychon van uitgeverij Luitingh-Sijthoff verklaart de toenemende interesse in cross-over boeken vooral uit de behoefte van volwassenen aan dromen, 'aan de mogelijkheid tot transformatie, aan verbeelding'. 'Het is een pendant van de zoektocht naar spiritualiteit die je momenteel bij veel volwassenen ziet.'

In ieder geval zal het succes van de cross-over literatuur zijn uitwerking op de kinderboekencultuur in Nederland niet missen.

Boeken met een opvoedkundige, sociaal-maatschappelijke of emancipatorische dimensie zullen waarschijnlijk steeds meer worden verdrongen door de fantasy, die - zie Harry Potter en The Lord of the Rings - aan een stevige opmars is begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden