Springlevende Mexicaan werd uit wraak steeds doodverklaard
Bij de aanslagen in een nachtclub in Orlando (12 juni) en op het vliegveld van Istanbul (28 juni) kwam dezelfde man om het leven. Ook was op sociale media al melding gemaakt van zijn dood na de crash van het vliegtuig van EgyptAir in de Middellandse Zee op 19 mei.
Op 19 juni werd zijn foto ook geplaatst op Twitter, na een schietpartij in Mexico. De politie opende het vuur op betogers die protesteerden tegen onderwijshervormingen. De man in kwestie was de functionaris die, zo werd beweerd, opdracht had gegeven voor de schietpartij.
Ook in de traditionele media werd veelvuldig melding gemaakt van zijn dood, bijvoorbeeld in een video die de New York Times maakte met foto's van de slachtoffers in Orlando.
De BBC rook als eerste onraad. Een dag na het ongeluk van de vlucht van EgyptAir verscheen een stuk op de site over verzonnen berichten over slachtoffers, waarschijnlijk bedoeld om de media om de tuin te leiden.
Spoor leidt naar Mexico
In meerdere tweets werd een foto van dezelfde man geplaatst, Alfonso genoemd. 'My brother traveled there, I'm scared for her life. Please help me', twitterde 'Perro' bijvoorbeeld na de crash van de MS804. 'Downfonso' gebruikte dezelfde foto en schreef dat zijn moeder in het vliegtuig zat.
Het spoor leidde naar Mexico, maar de BBC slaagde er niet in de identiteit te achterhalen van de meermaals doodverklaarde man. De onderzoekers van nieuwskanaal France 24 kwamen dinsdag met meer nieuws, op observers.france24.com, een platform van journalisten die sinds 2007 hoaxen onderzoeken en ontzenuwen.
De man is inderdaad een Mexicaan - en springlevend. Hij is het slachtoffer van wraakzuchtige kennissen. France 24 sprak met meerdere mensen die op sociale media melding hadden gemaakt van zijn dood. Ze vertelden allemaal hetzelfde verhaal, namelijk dat ze waren opgelicht door de man, soms voor een bedrag van duizend dollar.
. @EGYPTAIR my brother traveled there, I'm scared for her life. Please help me. pic.twitter.com/PriXlnWnvA
— Perro al-Baghdadi (@sidaxmejicano) 29 september 2017
'Online straffen'
Volgens een van de wraaknemers heeft de man minstens vier mensen bedrogen. Aangiftes zouden zonder gevolgen zijn gebleven, het geld werd niet terugbetaald. 'We hebben besloten om hem online te straffen. Het is ons doel om zijn reputatie te vernietigen. We willen dat de hele wereld zijn gezicht herkent.'
France 24 slaagde er ook in de man zelf te spreken. Zijn identiteit werd niet bekend gemaakt. Hij gaf toe dat hij in gerechtelijke procedures was verwikkeld.
Hij zei dat hij geen aangifte had gedaan tegen de mensen die hem dood verklaarden. Dat zou in Mexico geen resultaat opleveren. Verzoeken aan de BBC en de New York Times om zijn foto's te verwijderen, bleven onbeantwoord.