MediaTop en Flop

Spraakmakende interviews, in de goede en ook in de minder goede zin des woords

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek.

Beeld ANP

Top

Terwijl andere media na het D66-partijcongres van afgelopen zaterdag in allerijl aan de slag moesten voor hun terugblik op het tijdperk-Pechtold, plaatste Vrij Nederland doodleuk een afscheidsinterview van achtduizend woorden met hem online.

Een daverende primeur, al werden er ook kanttekeningen gemaakt. Een journalist die groot nieuws van een politiek leider maandenlang geheimhoudt, dat roept vragen op. Spelen pers en politiek onder één hoedje?

Media die meedoen aan de dagelijkse nieuwsstroom op het Binnenhof zouden het om deze overwegingen wellicht niet doen. Maar VN is een maandblad en onlineplatform, dat ‘het harde nieuws’ links laat liggen, en zich richt op achtergrondverhalen en interviews.

Auteur van dit interview was parlementair verslaggever Thijs Broer. In juni zat hij in de trein toen Pechtold belde. Nadat Broer had gezegd wel een geheimpje — waar zelfs de D66-fractie niets van wist  te kunnen bewaren, vertelde Pechtold over zijn nakende vertrek. Of Broer, die D66 al jaren volgt, interesse had in een afscheidsinterview?

Pechtold toonde zich daarin kwetsbaar. Hoewel hij verbaal zo behendig oogt, heeft hij na belangrijke debatten dagenlang ‘ontregelende hoofdpijn’. Op school ging hij toneelspelen om zijn verlegenheid te overwinnen. Zo hadden we ‘Kereltje Pechtold’ niet eerder gezien.

Gijs Beukers

Flop

Georgina Verbaan spuide begin deze week op Twitter haar ongenoegen over een interview met het AD. De krant had, naar verluidt, haar woorden verdraaid en er hier en daar ook nog wat bij verzonnen.

Ze kreeg steun van een flinke handvol bekende en minder bekende Nederlanders, onder wie Claudia de Breij, Arjen Lubach, Janine Abbring, Susan Smit en Sylvia Witteman. Het klachtenloket was open.

Wat Verbaan was overkomen, was schering en inslag, het moest maar eens gezegd. Interviewers van kranten en tijdschriften rotzooien maar wat aan.

Zelfs een lid van de Tweede Kamer, Peter Kwint van de SP, hielp op Twitter mee deze beerput te ontsluiten. Niemand sloeg nog acht op de relativerende slotwoorden van Verbaan, ‘maar met leuke mensen die (echt) interesse in m’n werk hebben kan ik wel fijne interviews doen, hoor’.

Mag hier dan misschien toch een lans worden gebroken voor de interviewers van Nederland die de woorden van soms moeizaam en rommelig formulerende BN’ers helder proberen weer te geven en aansluitend eindeloos moeten onderhandelen over de definitieve versie, waarbij ze te maken krijgen met buitensporige eisen? Die moeten dealen met geïnterviewden die hun eigen woorden plotseling verafschuwen, een panische angst hebben om verkeerd over te komen en een geheel eigen versie van het gesprek afgedrukt willen zien? Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden