Spotify vs. Tidal

Muziekdiensten Spotify en Tidal strijden om de klant. Nieuwkomer Tidal heeft een betere geluidskwaliteit, maar vraagt daarvoor een flinke prijs.

Muzikant en producer Jay Z aan het woord tijdens een vergadering over Tidal. Rechts van hem Kanye West. Beeld Screenshot Youtube
Muzikant en producer Jay Z aan het woord tijdens een vergadering over Tidal. Rechts van hem Kanye West.Beeld Screenshot Youtube

Het is waar. 95 procent van de tijd hoor je het verschil niet. Zelfs niet op een goede geluidsinstallatie. En al helemaal niet op een matige. Dus is het de vraag wat nu precies de meerwaarde is van de 10 euro extra per maand die je moet neertellen voor een dienst die muziek streamt in cd-kwaliteit.

Goeie vraag. Zeker nu de markt wordt overspoeld met muziekdiensten met hoge geluidskwaliteit. Eerder was er - naast enkele kleine labels - al het Franse Qobuz, later gevolgd door Deezer Elite en vorige week Tidal. Sommige bieden zelfs muziek in kwaliteit die 'beter' zou zijn dan die van cd, maar er is twijfel of het verschil tussen cd en 'nog beter' hoorbaar is. Alle muziek in de collecties van Qobuz, Deezer en Tidal is minstens van cd-kwaliteit, en is daarmee hoorbaar beter dan de samengeperste deuntjes die Spotify verspreidt.

Hoewel dat wel enige nuancering behoeft. Om het verschil te horen tussen muziek in 'extreme' kwaliteit van Spotify en de nog hogere cd-kwaliteit van Tidal, moet je er echt voor gaan zitten. Tijdens het bereiden van de maaltijd in de open keuken, zul je echt geen verschil horen tussen Steely Dan in Tidal- of Spotifykwaliteit.

Komen we terug op de vraag: is Tidal de dubbele prijs van Spotify waard? Zoals bekend heeft Tidal enkele artiesten binnen weten te halen die Spotify de rug hadden toegekeerd vanwege de verondersteld luizige beloningen van dit muziekbedrijf. Als dat al een overstap waard is, moet je maar net houden van Taylor Swift en Kanye West. Hoewel Madonna en Coldplay zich 'solidair' verklaarden met Tidal, vind je ze nog gewoon ook op Spotify. En The Beatles zijn ook op de nieuwkomer in geen velden of wegen te bekennen. Voor de extra artiesten hoef je de overstap dus nauwelijks te wagen.

Spotify (10 euro per maand)

Pro:
• Grote collectie
• Snelle respons, weinig haperingen
• Makkelijke bediening, goede integratie met muzieksystemen als Sonos

Con:
• Geen cd-kwaliteit
• Niet alle artiesten

Taylor Swift haalde eind 2014 al haar muziek van Spotify omdat ze de vergoeding van de muziekdienst te laag vond. Beeld ANP
Taylor Swift haalde eind 2014 al haar muziek van Spotify omdat ze de vergoeding van de muziekdienst te laag vond.Beeld ANP

Ook in de luisterervaring moet Tidal zijn meerdere erkennen in voorganger Spotify. Nummers die op Spotify worden aangeklikt, beginnen in een oogwenk met spelen, terwijl bij Tidal altijd enkele seconden moet worden gebufferd voor de muziek klinkt. Dat heeft vermoedelijk te maken met het feit dat voor de hogere kwaliteit flink meer data - gemiddeld een halve gigabyte per album - moet worden verstuurd voor er zonder haperingen kan worden afgespeeld. Ook heeft Tidal vooral in de avonduren te maken met onderbrekingen, haperingen en uitval. Het zijn vermoedelijk kinderziektes, mogelijk veroorzaakt door een grote toeloop van nieuwe klanten, die met hun gestream een aanslag op het netwerk plegen. De negen jaar ervaring van Spotify heeft er in elk geval toe geleid dat de muziekstroom van deze dienst aanmerkelijk stabieler is.

Tidal (20 euro per maand)

Pro:
• Briljante geluidskwaliteit
• Grote collectie
• 'Overgelopen' artiesten

Con:
• Kinderziektes: haperingen, responstijd
• Bediening kan op details strakker b Prijs

Dan de bediening. De app van beide diensten is mooi, maar die van Spotify is overzichtelijker en er hoeft minder te worden geklikt om bij een gewenst nummer te komen. Vooral de integratie in het veelgebruikte muzieksysteem van Sonos is bij Spotify beter. Om bijvoorbeeld bij een eigen afspeellijst te komen in Tidal, moet vijf keer worden geklikt (Tidal, My Music, Playlists, Own Playlists, de gewenste afspeellijst). Tegen drie keer in Spotify. Het zijn kleinigheden, maar na verloop van tijd begint het toch te ergeren.

Dan de geluidskwaliteit. Die is bij Tidal fantastisch. De muziekcollectie is breed met 25 miljoen nummers. Wie een goede hifi-installatie heeft, of een mooie koptelefoon, doet er goed aan Tidal uit te proberen. Dat kan een maand lang gratis. In die periode is het makkelijk uit te vogelen of de betere geluidskwaliteit de hogere prijs rechtvaardigt en Spotify eruit kan.

Wat ook kan: af en toe een cd'tje opzetten. Schijnt ook erg goed te klinken.

Playlist

Klinkt cd-kwaliteit beter dan gecomprimeerde muziek? Technodesk testte met deze nummers:

• I Scare Myself - Thomas Dolby
• Nystedt: Immortal Bach- Ensemble 96
• Summer Madness - Kool & The Gang
• Poor Happy Jimmy - Gino Vannelli
• 99 - Toto
• Paper Tiger - Beck
• Sowing the Seeds of Love - Tears for Fears
• Babylon Sisters - Steely Dan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden