Spotify gaat gratis muziek beluisteren indammen

Muziekdienst Spotify gaat het gratis beluisteren van muziek beperken. In plaats van 20 uur per maand gratis muziek luisteren, kunnen niet-betalende leden straks nog maar 10 uur per maand gratis muziek luisteren. Ook kan een nummer nog maar 5 keer worden afgespeeld in plaats van onbeperkt. Dat maakte oprichter Daniel Ek bekend op zijn blog.

Heleen van Lier
Spotify-oprichters Martin Lorentzon (L) en Daniel Ek © ANP Beeld
Spotify-oprichters Martin Lorentzon (L) en Daniel Ek © ANP

Spotify hoopt hiermee de redelijk actieve luisteraars te verleiden een betaald abonnement te nemen. Op dit moment heeft 15 procent van de gebruikers een betaald abonnement, wat neerkomt op ruim een miljoen betalende klanten. 'Onze belangrijkste prioriteit is de gratis service beschikbaar te houden. Dit heeft Spotify zo populair gemaakt. Maar vanwege de groei van het aantal gebruikers is het ook noodzakelijk een paar aanpassingen te maken om ervoor te kunnen zorgen dat de dienst gratis kan blijven', licht Ken Parks Spotify toe.

Spotify wordt door de muziekindustrie als hét antwoord gezien op piraterij en kon op veel investeerders uit de industrie rekenen. De eerste volwaardige legale streamingdienst werd een jaar geleden met veel enthousiasme ontvangen in Nederland door zowel de muziekliefhebbers als de industrie. Maar er is ook kritiek; het zou niet genoeg opleveren voor artiesten. Waarschijnlijk wil Spotify tegemoet komen aan deze kritiek door het gratis gebruik in te perken. Ook kan het te maken hebben met de wens van Spotify om ook in de Verenigde Staten uit te komen. Daar liggen de platenbonzen nog dwars.

Abonnementen

Spotify-gebruikers hebben de keuze uit drie abonnementen. Met de gratis versie kon je tot op heden twintig uur muziek per maand beluisteren, met af en toe een advertentie tussendoor. Voor 5 euro per maand kan onbeperkt, en zonder reclame tussendoor, muziek worden beluisterd. Voor 10 euro heeft de gebruiker nog een aantal voordelen, zoals toegang tot Spotify op de mobiele telefoon en de mogelijkheid favoriete nummers te beluisteren zonder een internetverbinding.

De muziekdienst 'streamt' muziek via internet. Gebruikers van de dienst krijgen de muziekbestanden daardoor niet in hun bezit zoals bij iTunes of illegaal downloaden het geval is. Wel kunnen zij uit een gigantische database met ongeveer 13 miljoen nummers kiezen welke liedjes zij willen horen op hun computer, telefoon of de nieuwste iPod. Streamen is de toekomst van het muziek beluisteren, denken velen. Het genereert inkomsten vanuit zowel betalende consumenten, als van consumenten die niet bereid zijn voor muziek te betalen.

Niet blij

Deze laatste categorie van mensen is niet blij met de indamming van het gratis luisteren. Zij reageren massaal in de reacties onder het blog of via sociale media. 'Het was leuk zolang het duurde', 'Bye bye Spotify'. Toch zijn er ook mensen die er de voordelen van inzien: 'hopelijk gaan er nu meer mensen betalen en wordt Spotify nog beter' en 'het is de best bestede 10 euro die ik iedere maand uitgeef, ik kan dit iedereen aanbevelen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden