Spotify concurreert met iTunes: maakt downloaden mogelijk
De online muziekdienst Spotify heeft een MP3-downloadservice gelanceerd, waarbij liedjes tegen betaling kunnen worden gedownload. Het Zweedse bedrijf gaat hiermee de concurrentie met iTunes van Apple aan.
Ook kan muziek vanaf nu op de iPod worden gezet. Voorheen kon de muziek van Spotify alleen worden afgespeeld op apparaten die toegang tot het internet hadden. Dit meldt Spotify vandaag.
De muziekdienst is in eerste instantie een dienst die muziek 'streamt' via internet. Gebruikers van de dienst krijgen de muziekbestanden daardoor niet in hun bezit zoals bij iTunes of illegaal downloaden het geval is. Spotifygebruikers kunnen uit een gigantische database met ongeveer 13 miljoen nummers kiezen welke liedjes zij willen horen op hun computer, telefoon of de nieuwste iPod, en deze direct afspelen.
Als bestand
Bij de betaalde varianten kunnen ook nummers beluisterd worden zonder internetverbinding door ze op te slaan, maar dan kunnen de nummers alleen via Spotify beluisterd worden. Als de luisteraars een liedje als bestand op hun computer wilde hebben, verwees Spotify ze tot op heden door naar iTunes om ze daar te kopen. Spotify kreeg dan een deel van de opbrengst. Nu kunnen gebruikers dus ook direct bij Spotify liedjes kopen.
Vorige maand werd bekend dat Spotify het gratis beluisteren van muziek ging beperken. In plaats van 20 uur per maand gratis muziek luisteren, kunnen niet-betalende leden straks dat nog maar 10 uur doen. Ook kan een nummer nog maar 5 keer worden afgespeeld in plaats van onbeperkt. Hiervoor zou de liefhebber het nummer dus moeten kopen, of een betaald abonnement nemen.
Kritiek
Spotify begon in 2006 met de muziekservice en is nu een van de grootste aanbieders van muziek op internet. De muziekdienst is actief in Zweden, Noorwegen, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Nederland.
Spotify wordt door de muziekindustrie als hét antwoord gezien op piraterij en heeft veel investeerders uit de industrie. De eerste volwaardige legale streamingdienst werd een jaar geleden met veel enthousiasme ontvangen in Nederland door zowel de muziekliefhebbers als de industrie. Maar er is ook kritiek; de dienst zou niet genoeg opleveren voor artiesten.
Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook