De gidsEindelijk weekend

Sportpresentator Sjoerd van Ramshorst is in het weekend een Bewuste Alleenganger

Sjoerd van Ramshorst is presentator en beeldredacteur bij NOS Studio Sport. Beeld Ivo van der Bent
Sjoerd van Ramshorst is presentator en beeldredacteur bij NOS Studio Sport.Beeld Ivo van der Bent

Naar de film gaan heeft toch vooral de connotatie van gezellig, van een uitje, van samen. Sjoerd behoort juist tot de buitencategorie Bewuste Alleengangers, een club mensen die weet dat solo (en overdag!) de bioscoop bezoeken enorme voordelen oplevert. Sjoerd: ‘’s Avonds zit je tussen het geknisper en gekraak van anderen, en als je de zaal verlaat is het een grote zwijnenstal. Daar kan ik niet tegen, ruim gewoon je rotzooi op.’ Wegwerpgebaar. ‘En hier’ – hij gebaart naar de inpandige, momenteel nogal desolate food court waar popcorn, snoep en drinken per strekkende kilometer staat uitgestald– ‘kun je meteen doorlopen’.

Hij aarzelt bij de M&M’s (‘Zak open is zak op, dan kom ik misselijk naar buiten’), loert naar het bier (‘De twee zit helaas nog niet in de klok’) en kiest voor popcorn (‘Lekker, zo net na mijn ontbijt, haha’). Daarna brengen twee roltrappen hem naar zaal 8, bezet door slechts één ander mens. De stoelen zijn breed, het scherm is gigantisch, en dat brengt Sjoerd bij zijn confessie dat hij daarom het liefst naar commerciële bioscopen gaat. ‘Ik wil goed zitten en in de film gezogen worden. Dat lukt niet in filmhuizen. Laatst ging ik er naar The Irishman en toen liep het beeld twee frames voor op het geluid. Dan zit ik me dus 3,5 uur gek te ergeren.’ Desalniettemin een aanrader? ‘Ik heb een enorme voorliefde voor oude mannelijke acteurs, dus dat was een pluspunt. Maar na afloop dacht ik vooral: niemand durfde tegen Scorsese te zeggen dat een half uurtje korter ook toereikend was geweest.’ Nog iets – ‘Wij Arnhemmers kunnen goed klagen’ – als je een 3D-film maakt, zorg dan ook dat er iets 3D’erigs in zit, zoals dieren die op je af komen rennen. ‘Maar dat gebeurde amper in The Lion King.’ (Nadeel van met iemand anders naar de bios gaan: niet je eigen film kunnen kiezen.)

De lichten dimmen, de trailers beginnen, Sjoerd strekt zich uit en glundert. Vrij zijn als anderen werken, dat kan dus hartstikke gezellig zijn. Juist in je eentje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden