Sport 7 staakt alle uitzendingen vanwege verliezen

Sport 7 stopt zondag om middernacht met uitzenden. De sportzender vraagt volgende week uitstel van betaling aan. Dit maakte president-commissaris van Sport 7, J....

Van onze verslaggevers

BOSCH EN DUIN

De aandeelhouders van Sport 7 overwegen een schadeclaim in te dienen bij de voetbalbond, omdat de KNVB 'meerdere malen' in gebreke is gebleken tegenover Sport 7. Aan de leveringsplicht is daardoor niet voldaan. Gedoeld wordt onder meer op Feyenoord-NAC en Feyenoord-Ajax.

Onduidelijk was vrijdagavond of de clubs uit het betaalde voetbal het hen toegezegde bedrag van 2,9 miljoen gulden ook daadwerkelijk zullen ontvangen. Dat leidde meteen al tot grote onrust onder club-voorzitters. Vandaag komt een buitengewone ledenvergadering van de KNVB over de kwestie bijeen.

Het KNVB-bestuur maakte duidelijk zijn lot te hebben verbonden aan dat van de sportzender. De verklaring van Timmer ging daarom vergezeld van een ontslagverklaring van voorzitter Jos Staatsen. Het bestuur sprak van een 'enorme teleurstelling'. Vandaag zullen de opgestapte bestuurders tijdens de vergadering verantwoording afleggen.

De NOS wil met de KNVB zo snel mogelijk overleggen over de voetbalwedstrijden van volgende week, als de sportzender uit de lucht is. De NOS wordt, als sublicentie-houder van Sport7, ook geraakt door het besluit van de aandeelhouders.

Namens die aandeelhouders meldde Timmer dat de verliezen 'niet meer aan te zuiveren' waren. Dat verlies is nu in ieder geval 100 miljoen gulden, exclusief de kosten voor het verder afhandelen van de Sport 7-boedel. Timmer: 'Er zijn nu alleen verliezers, de kijkers, de clubs en de aandeelhouders.' Timmer betreurde het dat een 'kwalitatief kansrijk initiatief' heeft moeten sneuvelen.

Hij nam het op voor het bestuur van de KNVB, dat volgens hem 'onheus is bejegend', maar legde tegelijk ook een gedeelte van de schuld bij de voetbalbond. Timmer somde een serie oorzaken op die hebben geleid tot het debacle. De KNVB had volgens hem 'geen eenduidige helderheid kunnen geven over de vraag of en in hoeverre er bevoegdheid was om namens de clubs op te treden'.

Een andere, belangrijke oorzaak was volgens de president-commissaris de 'politieke druk' die is uitgeoefend op Sport 7 om een zo ruim mogelijke sublicentie aan de NOS te verstrekken. Daardoor was het voor kijkers minder aantrekkelijk om naar Sport 7 te kijken. De eigen programmering heeft ook bijgedragen aan het drama, gaf Timmer toe. 'De programma's van Sport 7 hebben tekortkomingen vertoond.'

Ook bij de kabelexploitanten is 'grote verwarring en onzekerheid' over Sport 7 ontstaan, mede door het overheidsbeleid'.

Zo heeft de Vecai, de koepel van kabelexploitanten, het vertikt een standaardcontract met Sport 7 goed te keuren wegens de onzekere toekomst van de sportzender. Timmer zei dat die weigering heeft geleid tot veel lagere advertentie-inkomsten.

Het bod dat SBS 6 uitbracht op de voetbalrechten is niet geheel van de baan. Maar gisteravond bestond er verwarring over de vraag waar de voetbalrechten zouden belanden, bij de KNVB of bij de bij surséance benoemde bewindvoerder. Volgens Timmer krijgt de KNVB de rechten, maar andere bronnen verwezen naar de bewindvoerder.

'Wij weten ook nog niet bij wie we ons moeten vervoegen, maar we blijven geïnteresseerd. We vinden het jammer dat ons bod niet is geaccepteerd', zei SBS-directeur F. Van Westerloo. Ook HMG, de NOS en FilmNet lieten vrijdag weten geïnteresseerd te zijn in de erfenis van Sport 7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.