Sport 7 besteedde honderd miljoen in 113 dagen

Sport 7 heeft precies 113 dagen uitgezonden en iets meer dan honderd miljoen gulden uitgegeven. Achter de schermen wijzen de aandeelhouders twee momenten aan die in het korte bestaan van de zender doorslaggevend waren voor de beslissing om te stoppen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

* Oktober 1995: Oud-discjockey en Endemol-commissaris Willem van Kooten benadert John de Mol met het idee een sportzender op te zetten. Endemol kan een afnemer voor zijn nieuwe sportafdeling goed gebruiken en benadert financiers als Philips, ING, ABN Amro en KPN voor een bod op de uitzendrechten van de KNVB die in 1996 vrijkomen.

* December 1995: inleveren van de bidbooks. Er zijn twee partijen. De KNVB zelf, samen met Endemol, ING, KPN, Willem van Kooten, kabelexploitant Nuon en een nog ledenloze Stichting Kabelbelangen. De NOS brengt een concurrerend bod uit, samen met de Holland Media Groep en FilmNet.

* 10 februari 1996: 'We gaan iets nieuws doen', begint voorzitter Jos Staatsen van de Sectie Betaald Voetbal van de KNVB een persconferentie over de verkoop van de uitzendrechten. Hij deelt mee dat de meest biedende partij heeft gewonnen: een consortium dat 1040 miljoen heeft geboden voor het zevenjarig contract, en meldt terloops dat de KNVB een van de aandeelhouders is. De NOS-combinatie biedt circa 900 miljoen gulden en grijpt mis.

* 5 april: Sport 7 presenteert zich in een tent op het bouwterrein van Amsterdam Arena. Directeur Ruud Hendriks belooft dat sport voortaan mooier, sneller en uitgebreider in beeld zal worden gebracht. Op een scherm is Marc Overmars te zien, wiens snelheid digitaal wordt bijgehouden terwijl de strategie van de coach grafisch inzichtelijk wordt gemaakt.

* 4 juli: De branchevereniging van kabelexploitanten maakt het businessplan van Sport 7 grotendeels waardeloos door te verklaren dat er voor de betaalzender Sport 7 alleen maar ruimte op de kabel is achter een decoder.

* 19 september: De eerste zorgelijke ontwikkeling volgens de aandeelhouders. Ruud Hendriks organiseert een bespreking met commerciële omroepdirecteuren en een delegatie van grote kabelexploitanten. Onderwerp: het gezamenlijk aanbieden van betaal-tv in Nederland. SBS 6, HMG en de kabelexploitanten laten weten dat zij zich niet voor het karretje van Sport 7 laten spannen. Volgens een aanwezige het begin van het einde van de sportzender.

* 25 oktober: Staatsen maakt bekend dat de KNVB af wil van de te ruime sublicentie die hij aan de NOS heeft verkocht. 'De verbrokkeling moet worden tegengegaan.' Tegelijkertijd benadert de ING Bank de oude biedingspartij NOS/HMG/FilmNet met de vraag of zij belangstelling hebben alsnog te participeren in Sport 7. De reactie is dat er eerst duidelijkheid moet komen over het bezit van de rechten.

* 26 oktober: Sport 7 schuift het decoder-idee tot 1998 voor zich uit. Volgens directeur Kivits is de markt nog niet klaar voor betaal-tv en is ook de kwaliteit van de programma's nog onvoldoende om er geld voor te vragen.

* 2 november: Kivits zegt in NRC Handelsblad dat het niet tot een faillissement zal komen en dat hij de aandeelhouders heeft verteld dat er 175 miljoen gulden extra bij moet. 'Dat was slik, slik, slik', aldus Kivits. De aandeelhouders ontploffen: 'Kivits heeft helemaal niet met de verantwoordelijke aandeelhouders gesproken en heeft bovendien niets te willen.' Vooral de houding van Philips verandert vanaf dat moment.

* 9 november: SBS 6-directeur Fons van Westerloo wordt op het hoofdkantoor van de ING Groep voor het eerst gevraagd mee te werken aan een reddingsplan voor Sport 7. De president van het Amsterdamse Gerechtshof stelt diezelfde dag dat Feyenoord een 'fundamenteel recht' heeft de rechtstreekse uitzending van een thuiswedstrijd te weigeren. Feyenoord-directeur Nicole Edelenbos: 'We zijn blij dat we weer terughebben wat ons onrechtmatig is ontnomen.'

* 20 november: Endemol stapt uit Sport 7. De extra aanloopverliezen en de onzekerheid rond de voetbalrechten drukken de koers van het jonge beursfonds. Oprichters Joop van den Ende en John de Mol leggen twintig miljoen neer en verklaren alle uit Sport 7 voortvloeiende verliezen voor eigen rekening te zullen nemen.

* 21 november: Sport 7 dreigt met een schadeclaim omdat de KNVB de wedstrijden Feyenoord-NAC en Feyenoord-Ajax niet kan leveren. Voorzitter Staatsen kopieert deze brief en stuurt hem naar alle clubvoorzitters, vergezeld van een eigen dreigbrief waarin hij en zijn bestuur zeggen af te zullen treden als de rijen niet snel gesloten worden. De voorzitters zijn niet onder de indruk.

* 23 november: Sport 7 dient een schadeclaim in bij de KNVB omdat volgens de zender de voetbalbond zich niet aan het contract houdt. Daarin staat dat Sport 7 recht heeft op tien live-wedstrijden per jaar, waaronder zes zogeheten traditionals, wedstrijden tussen de drie belangrijkste clubs.

* 3 december: SBS 6 levert het enige concrete reddingsplan in bij de aandeelhouders. De NOS, HMG en FilmNet wachten liever op zekerheid of op het moment dat de rechten vanzelf vrijkomen.

* 6 december: Aandeelhoudersvergadering in Bosch en Duin. De aanwezigen rijden naar restaurant De Hoefslag met drie opties in het hoofd: opgaan in SBS 6, faillissement en het contract met de KNVB ontbinden en de bankgarantie aanvechten voor de rechter. Het laatste idee circuleert al weken onder aandeelhouders, maar voor aanvang staat de beslissing nog niet vast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden