Nieuws

Spoedverzoek met protocol ingediend door werkgroep film- en televisiewereld

Er ligt een coronaprotocol voor de film- en televisiewereld. Maar met acteurs op anderhalve meter kan er vooralsnog niet of nauwelijks worden gedraaid.

Beeld Filmstill

Maak van acteren een officieel ‘contactberoep’. Zo luidt het spoedverzoek aan de overheid bij de presentatie van het coronaprotocol voor de film- en televisiewereld, afgelopen maandag. Net als de alweer actieve kappers, pedicures, paramedici en rijinstructeurs, moeten óók acteurs binnen de anderhalvemetersfeer komen om hun beroep te kunnen uitoefenen. En toegerust worden met voldoende testfaciliteiten, bij voorkeur ook op de set.

Hoe anders die intieme scènes te draaien voor de romantische komedie Zwaar verliefd 2, waarvan de opnamen in maart werden stilgelegd? Of het leed in het concentratiekamp Bergen-Belsen voor het oorlogsdrama Mijn beste vriendin Anne Frank, waarvan de draaidagen (deels in Hongarije) eveneens werden gestaakt? Twee hartsvriendinnen op anderhalve meter, dat gaat niet. De partijen achter die Nederlandse speelfilmproducties willen de opnamen liefst zo snel mogelijk hervatten, maar zien nu nog de nodige hobbels. ‘We hopen in juni weer te kunnen draaien’, zegt Hans de Weers, producent van Mijn beste vriendin Anne Frank. ‘Maar dan moeten de acteurs wel bij elkaar kunnen komen. Met de rest van de crew komen we er wel uit, denk ik. Het is goed dat er nu een protocol is, dat geeft wat houvast.’

Het coronaprotocol voor film en televisie is opgesteld door een werkgroep onder leiding van oud-Filmfondsdirecteur Doreen Boonekamp en biedt nieuwe veiligheidsrichtlijnen voor iedereen die op of rondom de set werkt. Zo moeten verrijdbare plexiglas- of plastic afscheidingen op de set voor extra bescherming zorgen, dienen acteurs zo veel mogelijk zelf hun kleding en make-up te verzorgen en behoort de hoeveelheid voor scènes benodigde (edel)figuranten tot het minimum te worden beperkt. Ook dient een binnen de filmcrew geplaatste ‘health and safety officer’ (de covidagent) op de werkvloer toe te zien op het naleven van het veiligheidsprotocol. De verschillende beroepen binnen het filmvak zijn onderverdeeld in laag, midden en hoog risico. Onder anderen acteurs behoren tot die laatste categorie.

Een andere belangrijke voorwaarde om weer te kunnen filmen betreft de nu nog ongedekte risico’s. De verzekeraars willen producties niet verzekeren voor de gevolgen van de pandemie; ook de filmstudio's in Hollywood zoeken momenteel naar oplossingen voor deze specifieke hobbel. De opstellers van het film- en televisieprotocol vragen de Nederlandse overheid om een speciale ‘garantiefaciliteit’ van circa 10 miljoen euro, zodat producenten ‘niet met onverantwoorde risico’s worden opgezadeld’. En ze waarschuwen alvast dat de gemiddelde kosten van een film of serie zullen oplopen vanwege alle extra regels en beperkingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden