Pop

Spinvis stelt plaat met Utrechtse punk van veertig jaar geleden samen

Utreg Punx 1978-1982 werd gepresenteerd in de Utrechtse dB’s tijdens Record Store Day.

Gijsbert Kamer
Nikki en Ilva van The Nixe. Beeld Buffel
Nikki en Ilva van The Nixe.Beeld Buffel

Zaterdag was het weer Record Store Day (RSD), het jaarlijks internationaal gevierde feestje van de platenwinkels. Ambassadeur voor Nederland dit jaar was muzikant en componist Spinvis. Behalve een nieuwe single, die platenkopers zaterdag bij hun aankoop van speciale RSD-uitgaven cadeau kregen, had Spinvis (Erik de Jong, 60) nog een ander cadeau bedacht. Een compilatie waarop de muziek uit zijn jeugd zou worden verzameld, de muziek ook waarin hij als muzikant zijn eerste schreden zette: punk in Utrecht.

Utreg Punx 1978-1982 heet de puike verzamelaar die zaterdag in de Utrechtse dB’s gepresenteerd werd. Punkbands als de Lullabies, Noxious, The Duds, Coïtus Int. en The Nixe zijn op de lp vertegenwoordigd en diverse punks van toen waren zaterdag naar dB’s gekomen. De meesten zijn inmiddels oud genoeg om hun tweede corona-prik al ontvangen te hebben, en het was hard lachen wanneer ze zichzelf als jonge punks terugzagen in de film met archiefmateriaal die door Robbert Bleys was samengesteld.

null Beeld

Punk stelde beslist iets voor in Utrecht. Bandleden voerden actie om podia voor zichzelf te creëren en dat ging er hard aan toe. Spinvis schrok ervan toen hij zijn moeder in zwart-wit terugzag, die er schande van sprak hoe hard de politie tegen haar zoon was opgetreden. Niet tegen hem maar tegen zijn broer, met wie De Jong zijn muzikale loopbaan begon. Van Blitzkrieg via The Duds naar Hi Jinx, waarin ook René van Barneveld, de latere gitarist van Urban Dance Squad en de latere journalist en technopionieer Gert van Veen zaten.

Allemaal begonnen ze in de Utrechtse punk, die nog redelijk veelzijdig klonk ook. Boos en agressief, maar ook vrolijk en opzwepend. Het ging punks er niet zozeer om hard te spelen: ze wilden, zoals Van Veen dat in 1991 voor de camera zei, vooral een ‘lelijk geluid’ neerzetten.

null Beeld

Rockers, zo vertelde De Jong tijdens een heuse paneldiscussie na afloop van de film, wilden altijd stoer zijn. Punks hielden van lelijkheid. Maar de agressie waarmee dat spelen in een punkband gepaard ging, heeft De Jong altijd tegengestaan. Wat voor hem de essentie van de punk toen was, is dat het voor iedereen mogelijk bleek muziek te kunnen maken. ‘Je hoefde niet virtuoos te zijn, iedereen kon het doen.’

Nog steeds is er toch niks leukers dan samen muziek maken, aldus De Jong. En dat werd zaterdagavond onderstreept door de piepjonge punkband No Brains, die in dB’s mocht debuteren. Hard zeker, lelijk ook een beetje. Maar je weet maar nooit welke sleutelfiguren voor de Nederlandse popmuziek dit heerlijk onstuimig rammelende bandje zal voortbrengen. Ergens werd al geroepen: over veertig jaar zien we elkaar weer. Met wellicht weer een voor de Nederlandse pophistorie essentiële compilatie als aanleiding.

Diverse Artiesten: Utreg Punx 1978-1982. Excelsior Recordings. (Alleen op lp verkrijgbaar.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden