Spinvis schittert met de schoonheid van tedere wijsheid

Spinvis viert dit jaar zijn derde lustrum. Zaterdag begon hij in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam aan zijn nieuwe tournee.

null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

'Gaat best goed, hè?' Ergens midden in het concert, tussen de liedjes door, peilt Erik de Jong, alias Spinvis, hoe hij en zijn band het doen. Maar dat zinnetje had net zo goed in een van zijn nummers kunnen zitten. Want achteloze terzijden schitteren tussen de huis-, tuin- en keukenbespiegelingen waar Spinvis' liedjes vol mee zitten. Een opmerking op een verjaardag, de manier waarop een geliefde de trap afkomt; ze krijgen een plekje in het Spinvis-repertoire om ze te sparen voor de vergetelheid.

Want de onontkoombaarheid van het verlies loopt als een rode draad door het repertoire. Niet het verlies van de grote dingen. Daar hebben we standbeelden en monumenten voor. Spinvis maakt liefdevol fotolijstjes voor haast vergeten momenten. En de troostende melancholie die daar van uitgaat, nestelt zich in het velours van Carré. In avondkleding en met elegante strijkersarrangementen presenteert de liedjesschrijver/componist, die dit jaar zijn derde lustrum viert, zijn liedjesavond aan het begin van een nieuwe tournee.

Daarin vormen de meisjesachtige stemmen van de achtergrondzangeressen een fraai tegenwicht voor de man die zingt alsof hij dagdroomt. Met een vijfkoppige band van alleskunners kleedt De Jong zijn nummers aan voor de minder rock 'n roll-achtige setting van Carré. Hallo Maandag heeft nu een prachtige vioolsolo. Nachtwinkel is als rustpunt ingebed in Een Kindje Van God, met een tuba die het nummer voortstuwt en een eufonium. Het werkt perfect omdat het de fluisterende liedjes nog duidelijker laat spreken. Zelfs de tweestemmige zang en akoestische gitaar van Wat Blijft, dat qua vorm het repertoire van kleinkunststelletjes benadert, vullen je met toegewijde aandacht. De staande ovatie aan het eind van het concert is dan een haast bruut dank je wel voor een avond die schitterde met de schoonheid van tedere wijsheid.

In oktober wordt de tournee van Spinvis in België en Nederland vervolgd.

Spinvis verkiest Ronnie Flex boven Lil' Kleine. 'Ik bewonder zijn harmonieën'

Spinvis, oftewel Erik de Jong, stond zaterdag in Carré. Zijn nieuwe album is hooguit per ongeluk geëngageerd. Vorm gaat voor: De Jong begint nog altijd met mummelen op de melodie. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden