Review

Spijt de Musical is energiek, maar kan strakker

Zes overwegend jonge acteurs spelen, zingen en dansen met overgave en energie. De euvels in deze voorstelling kunnen met een strakkere regie worden rechtgetrokken.

De cast van Spijt De Musical. Beeld Homemade Productions.

Alle pestprotocollen en aandacht voor zelfmoorden van tieners ten spijt, pesten is en blijft een hardnekkig probleem. Dat ontslaat niemand van de plicht ertegen in het geweer te komen.

De makers achter Homemade Productions doen dat expliciet in Spijt de musical naar het gelijknamige boek (1996) van Carry Slee, dat in 2013 is verfilmd. De musical is gelinkt aan een anti-pestwebsite, Pezzep, waar ervaringen worden gedeeld. Precies zoals David aan het eind van boek en film zich voorneemt om vorm te geven aan zijn berouw over het niet genoeg opkomen voor de gepeste Jochem (die zich verdrinkt), begint David hier een schoolkrantsite.

De musical kent een duidelijk raamwerk van de almachtige schrijfster die een reconstructie in gang zet en personages ter verantwoording roept. Robin van de Heuvel, de aan de Rockacademie opgeleide dochter van regisseur en tekstschrijver Dick van den Heuvel, maakt daar een overzichtelijk 'regisserende' rol van, met af en toe moraliserende trekjes.

Zes overwegend jonge acteurs spelen, zingen en dansen al haar verhaalideetjes uit. Dat doen ze met overgave en energie, zo veel dat ze soms schreeuwend of hijgend staan te acteren na weer een springerige dansclip.

Dat euvel moet met een strakkere regie worden rechtgetrokken, anders blijft het 'jongeren-voor-jongeren' - een tienervariant op kinderen-voor-kinderen, waarbij de gethematiseerde zangteksten tegen rock proberen aan te schurken.

Spijt de musical, Theater, Door Homemade Productions, 11/10, Het Park, Hoorn. Tournee t/m 6/2/16.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.