Review

Spijkers maakt van Ivanov een modern en urgent stuk

Met haar sprankelende enscenering maakt regisseur Nina Spijkers van Ivanov een modern en urgent stuk. Knap hoe Roeland Fernhout Ivanov speelt; niet een beetje lamlendig, maar serieus depressief.

Karin Veraart
Roeland Fernhout heeft een indrukwekkende vertolking van Ivanov in huis. Beeld Sanne Peper
Roeland Fernhout heeft een indrukwekkende vertolking van Ivanov in huis.Beeld Sanne Peper

Iedereen om hem heen is druk met roddelen, drinken, klagen, foute grappen maken. Nikolaj Ivanov zit er middenin, maar neemt hij niet deel. Af en toe doet hij een halfslachtige poging, maar het lukt niet. 'Je bent een klinische droeftoeter', merkt een van z'n vrienden op. Zijn vrouw is ernstig ziek en Ivanov zit aan de grond. Maar zijn zwaarmoedigheid is zijn grootste vijand.

Het lijken ingrediënten voor melancholiek Russisch hangtoneel, maar in de sprankelende enscenering van Nina Spijkers (en de bewerking van Casper Vandeputte) voelt Ivanov modern en urgent zoals je zelden ondervindt bij dit stuk uit 1889.

Ivanov (****), theater.
Van Tsjechov door Toneelschuur Producties.
Regie: Nina Spijkers.
Bewerking: Casper Vandeputte.
2/3, Toneelschuur Haarlem.
Tournee t/m 15/4.

Spijkers (1988), een van de jonge makers bij Toneelschuur Producties, is al vaker geprezen om haar aanpak van de klassieken en bij Ivanov bewijst ze zich wederom ook als sterke acteursregisseur. De spelers komen tot hun recht en het spelplezier is voelbaar.

Vandeputte heeft wat figuren en wat 'ruis' uit de vier aktes geschrapt, zonder geforceerd te moderniseren; de context is Russisch, er is sprake van een graaf, Ivanovs vrouw Anna lijdt aan tbc. Maar dat botst niet met het hedendaagse taalgebruik en het vlotte spel. Hier staat een clubje vrienden van nu, met onvolkomenheden en onhebbelijkheden.

Roeland Fernhout speelt Ivanov. Indrukwekkend zoals hij zijn personage de nuances van diens gemoedstoestand laat doorleven; niet een beetje lamlendig, maar serieus depressief.

Wendell Jaspers als Anna speelt ingehouden en ontroerend; Tijn Docter is heerlijk onhandig én overtuigend als vader en als vriend, Xander van Vledder (graafje) lekker irritant. Er wordt gedanst, er is humor en zielenpijn. En dan is er een eind dat je niet zag aankomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden