FilmrecensieSpider-Man: Far from Home

Spider-Man: Far from Home plakt ingenieuze actiescènes moeiteloos aan puberperikelen ★★★★☆

Ook deze Marvelfilm weet het superheldengenre te overstijgen.

null Beeld

Actie

Regie Jon Watts.

Met Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Zendaya, Samuel L. Jackson, Jon Favreau, Marisa Tomei.

129 min., in 130 zalen.

Een superheld wil ook wel eens een zorgeloze vakantie. Zeker als hij nog maar 16 is, en verliefd. Wanneer Peter Parker (Tom Holland) zijn koffer pakt voor een schoolreis naar Europa, laat hij na enig aarzelen zijn Spider-Man-pak thuis. Hij wil werk maken van zijn gevoelens voor klasgenoot MJ (Zendaya) en de wereld redden past daar even niet bij.

Zo gemakkelijk komt hij natuurlijk niet van zijn verantwoordelijkheden af in Spider-Man: Far from Home. De film is het vervolg op Spider-Man: Homecoming, waarmee Marvel Studios in 2017 het aloude verhaal van de vriendelijke superheld uit New York opfriste. In de tussentijd verscheen ook Spider-Man: Into the Spider-Verse, een geslaagde en vernieuwende animatiefilm over Spider-Man in vele verschijningsvormen, maar die staat los van het universum waarin Marvel ook helden als Captain America en Iron Man opvoert. Of opvoerde. Spider-Man: Far from Home, de laatste uitbreiding van het ambitieuze Marvel-filmbouwwerk dat nu 23 titels kent, speelt zich af na de laatste twee Avengers-films, waarin de strijd met opperslechterik Thanos de nodige slachtoffers eiste.

Scenarioschrijvers Chris McKenna en Erik Sommers gaan slim met die tijdlijn om. Spider-Man: Far from Home past binnen het grote geheel, maar vindt er zijn eigen, rustige plek. Na het spektakel van Avengers: Endgame is dat ook wel weer eens fijn, een verhaal waarin niemand het heelal doorkruist om buitenaardse schurken te bevechten. Peter pakt gewoon het vliegtuig naar Venetië.

null Beeld

De film doet ook Nederland even aan; een bijzonder intermezzo met Oranjefans, een archaïsche boerenmarkt en tulpenvelden. Natuurlijk wacht Spider-Man in Europa een confrontatie met een tegenstander. Mysterio (Jake Gyllenhaal), meester van het bedrog, is een intrigerende toevoeging aan Marvels galerij van helden en slechteriken.

Spider-Man: Far from Home plakt ingenieuze actiescènes moeiteloos aan puberperikelen. De film is vloeiend, geestig en heeft net voldoende diepgang: ‘Je kunt mensen alles wijsmaken als ze zichzelf al voor de gek houden’, zegt Mysterio. Zo weet ook deze Marvelfilm het superheldengenre te overstijgen. Dat lijkt inmiddels vanzelfsprekend, maar het is wel degelijk een kunststuk van regisseur Jon Watts, die erin slaagt je echt te laten meeleven met Peter en zijn klasgenoten.

Tom Holland heeft daar een niet gering aandeel in. Weinig acteurs lijken zoveel plezier in hun werk te hebben als hij; hoeveel films er inmiddels ook over Spider-Man gemaakt zijn, met Holland oogt alles weer als een gloednieuw avontuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden