PodcastrecensieDe brand in het landhuis

Speurneuzenpodcast over leven en dood van een markante miljonair

Stan Putman
null Beeld NTR
Beeld NTR

Iedere bewoner van de Brabantse gemeente Vught kent grootgrondbezitter Ewald Marggraff. Of althans, iedere Vughtenaar dénkt het hoofdpersonage uit de podcast De brand in het landhuis te kennen. Ewald was een teruggetrokken telg uit de vooraanstaande familie Marggraff die op het landgoed Zionsburg woonde. Hij overleed in 2003 op 80-jarige leeftijd bij een brand in zijn landhuis.

Tot dusver de feiten, over naar de hyperbolen en boze tongen. Je zou over het landgoed van Marggraff naar België kunnen lopen, of sterker nog, het zou zelfs strekken van de Belgische tot de Duitse grens. Hij was een rijke vrek die weigerde geld uit te geven aan de renovatie van de monumenten in zijn vastgoedportefeuille. In de supermarkt zou hij zelf zijn blikjes beschadigen, opdat hij ze met korting mee naar huis kon nemen. Hij zou amper vrienden hebben gehad en lag altijd in de clinch met de autoriteiten – de belastingdienst voorop.

De brand in het landhuis

True-crime
Gemaakt door Simon Heijmans, productie NTR
Te beluisteren via iTunes, Google Podcasts en de site van NPO Radio 1.

Ook podcastmaker Simon Heijmans, die als kind vaak in de naar de familie vernoemde Marggraffstraat in Vught kwam, had zo’n beeld van de kasteeleigenaar. ‘Die meneer kwam nooit buiten, en als-ie buitenkwam dan stak-ie zo je bal lek. Ze zeiden, dat-ie met een jachtgeweer achter je aankwam als je ongevraagd op het landgoed was. Het was ongetwijfeld een meneer om bang voor te zijn.’

Maar in tegenstelling tot veel Vughtenaren nam hij geen genoegen met de sensationele achterklap en zocht hij het verhaal van Marggraff uit in de zesdelige podcastserie De brand in het landhuis. Want waar is zijn fortuin van 160 miljoen euro en die kunstcollectie van 500 schilderijen gebleven? En wat klopt er van de verhalen dat Marggraff is vermoord?

Heijmans neemt enorme aantallen luisteraars mee op zijn zoektocht. In de eerste twee weken zou de podcast al 100 duizend keer zijn aangeklikt. Een unicum in Nederland, meldt NPO Radio 1-coördinator Wim Eikelboom tegen de NOS. Bovendien staan op het moment van schrijven alle zes afleveringen in bovenste zeven posities van de iTunes-podcasthitlijst.

Simon Heijmans is van huis uit theatermaker en dat is terug te horen in de serie. De spanningsboog is zorgvuldig opgebouwd, hij heeft een fijne vertelstem en schetst mooie beelden. Naarmate de serie vordert ontpopt Heijmans zich naast verhalenverteller ook tot onderzoeksjournalist, die samen met zijn eindredacteur Marion Oskamp documenten doorspit en opportunistische zakenmannen bevraagt.

Vaak blijven luisteraars van speurneuzenpodcasts met een onvoldaan gevoel achter na beluistering van een serie, denk bijvoorbeeld aan het einde van het eerste seizoen van hitpodcast Serial. Als je aan een zoektocht begint, is het altijd nog maar de vraag waar je uitkomt. Voor hetzelfde geld was De brand in het landhuis uitgelopen op een herschikking van de al bekende feiten. Gelukkig weet de podcast antwoorden te geven en nieuwe vragen op te roepen over de bezittingen en dood van Marggraff. Ook is er enig eerherstel voor de kasteelheer: hij blijkt niet alleen een moeilijke vrek, maar ook een getroebleerd slachtoffer van zijn omgeving en zichzelf.

De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet). Ontdek op deze pagina meer luistermateriaal.

Verbetering: In een eerdere versie van dit stuk stond dat de podcast via alle grote aanbieders te beluisteren is. Dat klopt niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden