Spelplezier en elfenstof spatten van het podium bij Het Laagland

Na de schrik dat het Peter Pan-syndroom wordt uitgemolken, spat het spelplezier van het Sittardse Stadsschouwburg-podium. En het zijn vooral de heren die qua timing en gekte de zaal naar hun hand zetten.

Expeditie Peter Pan door Het Laagland Beeld Joost Milde

Nee, denk je na tien minuten. Niet weer een voorstelling over hoe erg het is dat volwassenen het kind in zichzelf zijn kwijtgeraakt. Dat thema is langzamerhand door het jeugdtheater wel uitgewrongen en bovendien meer iets waar ouderen zich drukker over maken dan kinderen.

In Expeditie Peter Pan van Het Laagland uit Sittard, zijn drie mannen en twee vrouwen, grijs gekostumeerd in maatpakken en mantelpakjes, tegen hun zin gedropt tussen nachtkastjes, wekkers en bedlampjes. Ze vragen zich af waarom ze al een tijdje bevangen zijn door tics. Een gestreste werkende moeder spuugt voortdurend knikkers. Een projectontwikkelaar strooit legoblokjes in plaats van maquettes. Een politicus trekt sabels wanneer meningen worden verwacht. Uit broekspijpen rijden autootjes en tussen paperassen in aktetassen duiken vliegtuigjes op. Ze ergeren zich; ze willen gewoon hun 'belangrijke' werk doen. Ja, ja, denk je, kinderlijke infiltratie.

Maar dan gaan de bevliegingen echt met de vijf personages aan de haal. Ze ontdekken de analogie tussen hun tics en vervlogen jeugddromen en geven zich op goed moment volledig over aan het alsnog uitleven daarvan. Het spelplezier spat van het podium.

Hints naar Nooitgedachtland

Ze dansen, zingen, kwelen en verkleden zich. Ze imiteren tunes van favoriete jeugdseries, lanceren elkaar in een 'raket' naar de maan en dwarrelen rond als Tinkerbell (een hilarische kruising tussen persiflage en droomrol van Folmer Overdiep). Gijs Nollen als autogek 'Thomazda' waant zich even Sonny Crockett in Miami Vice en Lennart Monaster swingt alle grijze ambtenarij van zich af. Het zijn vooral de heren die qua timing en gekte de zaal naar hun hand zetten, inclusief open doekjes en gezongen aanmoediging (Fly me to the moon en I believe I can fly). Telkens zet er eentje de rest weer kortstondig aan de grond, met scherpe grap, ontnuchterend commentaar of uitdagend plagerijtje. Om vervolgens toch opnieuw een mes te trekken of een zombiepolonaise te ontketenen.

Wie het verhaal kent van Peter Pan, die niet volwassen wil worden en zijn vrienden meetroont naar Nooitgedachtland, begrijpt de hints in Expeditie Peter Pan rond wekkers, piraten, vliegkunsten en elfenstof. Het even grappige als praktische decor (Bas Zuyderland) vol rijdende kastjes en eigenwijze bedlampjes doet de rest. Daarmee creëert Het Laagland een mooie opening van de nieuwe zaal die de groep net heeft betrokken in de Stadsschouwburg Sittard. En uit de zaterdagavondluwte in de rest van dit theater blijkt dat dit gebouw wel wat elfenstof kan gebruiken.

Expeditie Peter Pan. Door: Het Laagland, regie: Inèz Derksen. Vanaf 8 jaar. Gezien: 21/2 Stadsschouwburg Sittard. Speellijst.

Expeditie Peter Pan door Het Laagland Beeld Joost Milde
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden