Spelersvrouwen hecht collectief op tweede reünie

Een vrouw van een voetbalvedette staat altijd in de schaduw van. Wel straalt de glans van haar man op haar af: zij is de vedette onder de spelersvrouwen....

Annette Embrechts

Op een door Hansje van der Kerkhof (van René) georganiseerde reünie trekt zij aller aandacht. Ze hoeft letterlijk maar met haar vingers te knippen of de andere dames rennen en vliegen om het haar naar de zin te maken. Ze vreten haar bitse commentaar op de catering. En wanneer ze met haar bontjas klaar staat om te vertrekken - ontevreden over de magere opkomst (slechts 5 vrouwen) - zoekt Hansje naarstig naar Spaanse olijven om de dame uit Barcelona te laten blijven.

Een reünie van spelersvrouwen uit 1974, het jaar dat het Nederlands elftal in de finale van het WK met 2-1 verloor van Duitsland, bleek tien jaar geleden een krachtig gegeven voor een korte komedie. Ter ere van het EK 2000 is het stuk uitgebreid en geactualiseerd. Mocht voetbal in 1974 nog vriendschap zijn, nu is het een commerciële oorlog.

De nederlaag van toen behoort inmiddels tot onze collectieve geschiedenis en nog zijn de wonden voor deze vrouwen vers. Niet alleen omdat hun mannen faalden, ook omdat ze openlijk werden vernederd door een foto in het Duitse sensatieblad Bild. Daarop amuseerden enkele spelers zich in een zwembad temidden van champagne en naakte schonen. Duitse schonen wel te verstaan. Terwijl zij door 'De Generaal' naar de zijlijn waren gemanoeuvreerd onder het motto: geen seks voor de wedstrijd. Tijdens deze reünie staan ze om beurten van hun oranje klapstoeltje op om hun zegje te doen op het groene middenveld. Over hoe het hun mannen verging ná 1974.

In het eerste half uur spelen sommige actrices hun typetjes kapot door overdrijving. Jacqueline Blom maakt van Hansje van der Kerkhof een ongeloofwaardige zenuwpees, bij Ria Eimers als Loes Rijsbergen rollen de rrrr-en kwaadaardig over de tong en Truus te Selle als Monica Neeskens is er wel en is er niet. Alleen Annet Malherbe is hilarisch als de even ordinaire als nuchtere Marja (ex van) Suurbier ('Voor mijn is ie dood') en Marlies Heuer maakt van Danny de Cruijff een geniale heks.

Pas na een bewegingsact, waarin ze de eerste magistrale 120 seconden van Nederland (1-0 door Cruijff) met verve verbeelden, krijgt het vijftal vleugels. De dialogen over het verlies van voetbal, vriendschap en vertrouwen worden venijnig, het plot krijgt een spitse wending en het spel een collectieve kracht. In de regie van Leopold Witte tonen deze topactrices een toneelversie van Cruijffs 'totaalvoetbal'.

'Zonder vedette geen sterk collectief', analyseert Danny voordat ze met een monoloog de voorstelling naar een einde dirigeert, en haar man op een nog hoge voetstuk zet. Die uitspraak raakt ook haar vertolker Heuer. Met een mengeling van venijn, verdriet en trots in elk woord van haar mooie stem is deze actrice de vedette van Reünie, een voetbalkomedie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden