Spelen

Van alle sportuitzendingen rond de olympische recordpoging op het onderdeel kabinetjevallen was de mooiste wat mij betreft die van NOVA/Den Haag Vandaag van vrijdagavond....

Om de tafel in het Haagse café Dudok zaten Ferry Mingelen en Twan Huys te wachten met Agnes Kant, Alexander Pechtold en politicoloog André Krouwel. Ze deden waar de sportjournalistiek op tv zo groot door is geworden: voorbeschouwen, terugblikken en vrijuit speculeren – zonder feiten heeft iedereen gelijk, het gaat om gedeelde liefde voor de valsport.

Om de kijker zo veel mogelijk bij het spel te betrekken, had NOVA/Den Haag Vandaag verslaggever Pim van Galen bij de hekken voor de Trêveszaal staan. Met microfoon en lege handen. Ferry Mingelen schakelde geregeld over naar Pim, hemelsbreed zo’n tweehonderd meter verderop, voor ‘het laatste nieuws’. Het laatste nieuws volgens Pim: ‘dat het nog steeds wankelt’, maar het kabinet nog niet was gevallen.

Mooi was ook deze observatie van Pim. Door de raampjes had hij ministers Ter Horst en Plasterk bijeen zien staan. Ze hadden naar buiten gekeken. Van Galen: ‘Maar dat betekent dus helemaal niks.’

Tot zover onze verslaggever ter plaatse.

Mingelen had zijn eigen bezorgdheidjes. ‘We hopen natuurlijk dat het deze uitzending al afloopt. Maar dat zal wel ijdele hoop zijn.’ Het land mag gerust stuurloos raken, maar wel graag vóór de Spaanse speelfilm Volver. Het marathonoverleg duurde langer. Kant, Pechtold en Krouwel speculeerden machteloos verder. Totdat Twan Huys opveerde: ‘Nieuws!’ Van Galen weer. ‘De politiek assistenten van de ChristenUnie zijn zojuist naar binnen gegaan’, aldus de waarnemer. Dat vond Alexander Pechtold ‘wel een héél klein snippertje nieuws’, maar dat zag hij volgens Mingelen fout: ‘Elke snipper is er één.’

Om 22.57 uur legde Mingelen zijn mobiel omgekeerd op tafel. Hij had een sms’je gehad, ‘van iemand die u niet mag kennen’, zei hij tegen Agnes Kant die meegluurde. Het nieuws: ‘Het gaat niet goed.’ Lullig voor Pim – buiten in de vrieskou wist hij nog van niks.

De rest is geschiedenis.

Bij het verlaten van de piste, in de donkere nacht, zei demissionair minister Donner: ‘Het heeft geen zin om nu te gaan zwartepieten.’ Zinloze opmerking, want de volgende ochtend om negen uur meldde het NOS-Journaal al: ‘Het zwartepieten is begonnen.’ Het zal spoedig officieel onderdeel zijn van deze Spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden