Spektakeltheater dat 20 jaar na dato razend actueel is

Spektakelgroep Vis à Vis steekt na een zware winter hun successtuk Drift in een nieuw jasje. Mare gaat op 29 juni in première.

Theaterspektakel Mare van Vis à Vis. Beeld Anna van Kooij

Vier vers gevulde duikflessen worden in een karretje het terrein opgereden. Ze zijn voor de twee technici die tijdens de voorstelling alle decorstukken, rekwisieten en spuitfonteinen op het juiste moment op de juiste plaats moeten zien te krijgen, onzichtbaar voor de toeschouwers. Dat is geen sinecure in een bassin van 40 meter breed, gevuld met meer dan 1 miljoen liter (troebel) water. 'Ze verbruiken gelukkig steeds minder lucht. Dat is voor ons een graadmeter dat ze de zaak onder controle krijgen', zegt Marinus Vroom (58), acteur en maker bij Vis à Vis, een van Nederlands oudste spektakelgroepen.

Op drift

De survivalcomedy Mare is gebaseerd op de hit Drift (1996), waarin een stijgende zeespiegel ook al de wereld en zijn bewoners onder water zette. Toen moest het 10-meterbad kunnen reizen langs steden. Nu is het bassin vier keer zo groot. Op hun ruige bouwterrein aan de Muiderzandplaats, met de jaarlijkse Libelle Zomerweek als buren, hebben ze een gigantische waterbak met bijbehorende special effects ingegraven te midden van zelf opgetrokken coulissen.

Vroom raakt zelf ook regelmatig te water tijdens Mare, die morgen in première gaat en tot 1 oktober in Almere is te zien (behalve in augustus). 'Alle objecten, van de half gezonken camper tot het ondergelopen huis, zijn verzwaard met een kiel. De duikers staan dus tegen gebouwen en voertuigen aan te duwen en vechten tegen de traagheid van het water. Ze moeten ervoor zorgen dat niet alles in eenzelfde ritme voorbij drijft. Dan raakt de voorstelling in een kabbelende cadans. En wind kan ook nog vat krijgen op decorstukken. Gelukkig krijgen we die timing tijdens onze try-outs nu in de vingers.'

In het script van Michael Helmerhorst zijn nieuwe personages verzonnen, die drijvend op resten van de menselijke beschaving - een restaurantje, taxi en televisie - proberen te overleven. Vroom zelf speelt bijvoorbeeld een overlevende in een zelfgebouwd tankbootje, die geteisterd wordt door eenzaamheid omdat hij vergeten is een metgezel mee te nemen. Onder alle spektakel huist bij Vis à Vis ook altijd maatschappelijk engagement, zoals de zorg om de natuur en klimaatverandering of om menselijk afval in een wegwerpmaatschappij (lees: vluchtelingen) of de handel in kweekvlees (lees: orgaanhandel).

Dat de groep Drift in een nieuw jasje hijst, en geen nieuwe voorstelling uitdenkt, is niet alleen omdat de stijgende zeespiegel nog steeds actueel is. De groep heeft een zware winter achter de rug met het verlies van oprichter en artistiek leider Arjen Anker, eind oktober overleden. 'We merken nu hoeveel Arjen ongemerkt deed als brein van Vis à Vis', zegt Gerold Guthman (48), die sinds tien jaar meedenkt, meespeelt en meemaakt. 'Dan had hij in het weekend weer iets hersteld, ingegraven of uitgevonden en nog snel een vergunning geregeld. Hij zag tijdens repetities ook met een scherp oog wat er schortte aan het woordeloze spel.'

Toekomstplannen

Toch is de groep niet bij de pakken gaan neerzitten. Vroom werkt met medeoprichter Marianne Seine en de jonge generatie aan toekomstplannen. Voor Mare is de Zwitserse regisseur Tom Ryser aangetrokken. En vorige week opende de langverwachte nieuwe huisvesting van De Rode Haring, het eigen energieneutrale Vis à Vis-restaurant.

Om ook tijdens Mare milieuvervuiling tegen te gaan, houden ze het bassin schoon, niet met chloor maar met een speciale regeneratievijver. Tweemaal daags wordt het water natuurlijk gezuiverd door het langs kiezels, grind en rietplanten te pompen. Alleen blijkt het zo helder, dat de duikers dreigen zichtbaar te worden. 'We gooien er nu kalk bij, om hun acties onder water te camoufleren.'

Mare door Vis à Vis, 27, 28 (try-outs) en 29/6 t/m 30/7 en van 30/8 t/m 1/10. Muiderzandplaats 1, Almere. Meer informatie over de voorstelling vindt u hier.

De fiatjes van Topolino. Beeld Vis à Vis

Fiatjes 500 van Topolino

Tegenover het nieuwe restaurant De Rode Haring op het theaterterrein aan het Almeerderstrand flonkeren op steigers nog vier afgeragde Fiatjes 500, een nostalgisch aandenken aan de beroemde voorstelling vol gemotoriseerde slapstick, waarmee in 1990 alles begon: Topolino. Wat was bedoeld als gelegenheidsvoorstelling ontpopte zich tot ongekend internationaal succes. De roem van de Fiatjes reikte tot in Nieuw-Zeeland en Australië. De gelegenheidsgroep besloot verder te gaan onder de naam Vis à Vis, vernoemd naar de carrosserievorm van een koets waarbij passagiers tegenover bestuurder en bijrijder zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden