'Speelse minnestreelse' werd rebelse meid

Cobi Schreijer bouwde in Haarlem aan een unieke volksmuziektraditie. De zangeres werd met 'Sara, je rok zakt af', een rebelse meid....

Patrick van den Hanenberg

Cobi Schreijer, feministisch socialiste in hart en nieren, is op83-jarige leeftijd overleden. Zij woonde reeds geruime tijd in het RosaSpierhuis in Laren, het bejaardentehuis voor kunstenaars.

Ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag verscheen de biografie Doorde zee van de tijd. In 1998 verscheen haar laatste cd Klein Ritueel,geproduceerd door Boudewijn de Groot.

Als onderdeel van een grote Frans Hals-tentoonstelling opent CobiSchreijer, die haar zangcarrière begon bij de Novelty Singers, in 1962 inhet Haarlemse Waag-gebouw een 17de-eeuwse muziek-taveerne. Ook na detentoonstelling blijft het theatertje geopend. Cobi Schreijer bouwt er eenunieke volksmuziektraditie op met artiesten als Jaap van de Merwe en DickPoons. Boudewijn de Groot maakt op het Waag-podium zijn debuut. Ookbuitenlandse grootheden als Pete Seeger, Joan Baez en Paul Simon tredentegen symbolische betaling op.

De overgang van 'speelse minnestreelse' naar 'rebelse meid' is voorSchreijer een logische. Als zij over de middeleeuwse Heer Halewijn zingt,dan is dat vooral een lied over een zelfbewuste vrouw, die devrouwenverkrachter Halewijn weet te vermoorden, nadat zij eerst toegevend'heur haar ontbond.' Ze heeft dan twee scheidingen achter de rug en heefthaar kinderen grotendeels alleen opgevoed, naast haar buitenlandse tourneesen het werk voor het Waagtheater, radio en tv.

In 1982 zet Cobi Schreijer het gedicht Er is een land van Joke Smit, hetcredo van de feministen, op de plaat. Samen met Jaap van de Merwe, dieenkele politiek correcte buitenlandse liederen voor haar vertaalt, vormtCobi Schreijer een gewild koppel dat tegen een bescheiden vergoeding menigPvdA-avondje muzikaal en ideologisch verantwoord opvrolijkt. In 1975, hetJaar van de Vrouw, maakt zij een tournee met Robert Long.

De vrouwenstrijd wordt gedragen door felle amazones van tussen twintigen dertig jaar. Toch houdt Schreijer zich staande in dat gezelschap en weetde cultuur- en generatiekloof te overbruggen. Voor de zingende,emanciperende dames stelt zij in 1977 het vrouwenliedboek Sansevieriasamen, terwijl in 1980 het kloeke Sara, je rok zakt af verschijnt. In hetvoorwoord van 'Sara' neemt zij het de paus nog steeds kwalijk dat hij in318 de vrouwen verbood te zingen bij de kerkmis.

Patrick van den Hanenberg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden