Speels en met humor, en ook nog op ijselijk hoog niveau

Jungle boldie..

* * * * *

amsterdam Jungle Boldie is de nieuwste incarnatie van een driemanschap dat al 22 jaar bestaat. Aanvankelijk als het Maarten Ornstein Trio, naar de rietblazer van de groep, daarna als het Tony Overwater Trio, naar de bassist. De huidige naam werd gekozen, volgens een geestige introductie van Overwater, omdat ze in het buitenland de naam van het derde lid, drummer Wim Kegel, niet kunnen uitspreken.

Toen zaterdag de gelijknamige cd in het Bimhuis ten doop werd gehouden bleek dat speelsheid en humor een rol spelen, maar dat er vooral op ijselijk hoog niveau werd samengespeeld. De drie muzikanten zijn volkomen gelijkwaardig en ondersteunen elkaar terwijl ze tegelijkertijd hun eigen boeiende partijen spelen.

Ornstein is een begenadigd tenorsaxofonist, vloeiend en expressief, maar ook een indrukwekkend basklarinettist met een sonore, bijna klassiek zuivere toon: je hoort bij hem nooit het gekwaak van vele andere tenoristen die klarinet ‘erbij doen’. Overwater plukt en strijkt zangerige patronen op contrabas en tokkelt al even lyrisch en melodieus op basgitaar. En het is verbazend wat Kegel aan klanken uit zijn elementaire kit haalt, als een eenmans drumorkest.

Het repertoire is afwisselend. Pittige swing in vieren, uitbundige modale uitbarstingen, knallende funk, het Arabische thema van Beirut en zelfs oude maar overtuigend geactualiseerde blues en dixieland in St. James Infirmary en Palestina. De thema’s worden vaak unisono uitgevoerd, spatgelijk, waarna de solist er op zijn eigen manier omheen loopt, zoekend naar de mooiste noten, aangemoedigd door de anderen. Ook uit de dynamiek blijkt een grote saamhorigheid: van ingehouden blazen over sobere baslijnen en ruisende bekkens naar explosies en trommelvuur.

Frank van Herk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.