Speculaties over dalende lijn euro

Het belangrijkste nieuwsfeit voor de internationale tijdschriften is deze week geen nieuwe oorlog of natuurramp, maar een dalend lijntje. De waarde van de euro ten opzichte van de dollar neemt maar af en vorige week werd een nieuw dieptepunt bereikt....

Henk van Renssen

Geen paniek, roept The Economist. Europa klimt op uit een dal en de euro zal waarschijnlijk snel volgen. Voorlopig groeit de Amerikaanse economie nog steeds harder dan de Europese, en dat verklaart waarom de dollar zo populair is bij investeerders. Maar de Amerikaanse markt vertoont tekenen van oververhitting.

Vooral het Amerikaanse handelstekort - de waarde van de export minus de waarde van de import - neemt snel toe. Met andere woorden: de Amerikanen kopen te veel goedkope goederen uit het buitenland met hun waardevolle dollar. Dat kan niet goed gaan.

De Europeanen doen er intussen alles aan om de Amerikanen in te halen. De goedkope euro bevordert de export, bedrijven fuseren bij de vleet om zich staande te houden in de mondiale economie en er worden veel nieuwe banen gecreëerd.

Er zijn nog maar een paar kleine probleempjes, aldus The Economist. Europese bedrijven geven nog te weinig ruimte aan hun technologische onderzoeksafdelingen, een belangrijke voorwaarde om zich te ontwikkelen in de nieuwe economie.

Bovendien houden overheden nog te veel vast aan hoge belastingen op inkomsten en op winst uit opties, en aan 'idiote regels' zoals de strikte winkeltijden in Duitsland. Dat werkt snelle productontwikkeling en flexibilisering van de arbeidsmarkt tegen.

Maar als de Europeanen slim zijn, dan ruimen ze die laatste barrières ook uit de weg, concludeert The Economist optimistisch. De Europese economie zal dan snel de Amerikaanse inhalen en een 'waarlijk nieuwe economie' worden.

Newsweek ziet dat nu al gebeuren. In zijn voorpagina-artikel presenteert het tijdschrift Spanje als voorbeeld. Het land zou onder premier Aznar 'uit de kelder van de geschiedenis' (het tijdperk-Franco) omhoog zijn geklommen en is nu 'een rijzende ster in de informatietechnologie'.

In Spanje groeit de economie en bloeit de cultuur, meldt Newsweek. Dat het land nog altijd een werkloosheid van 15 procent kent -het hoogte percentage in Europa - is geen reden tot zorg. Veel Spanjaarden werken namelijk zwart om een uitkering te kunnen trekken. 'Volgens de meeste economen', zegt Newsweek, is het echte werkloosheidspercentage minder dan 10 procent: 'slecht, maar beheersbaar.'

Daar denkt Time anders over. Het tijdschrift grijpt de 1 mei-vieringen aan om zich eens goed zorgen te maken over de werkloosheid in Europa. Vooral Spanje is daarbij een zorgenkind.

Het probleem, zegt Time, is de zoheten 'banenkloof'. Terwijl het aantal Europese banen in hoogopgeleide posities stijgt, blijven veel mensen zonder de juiste opleiding zonder werk. En zolang voor dit probleem geen oplossingen worden gecreëerd, is het maar de vraag of de euro weer in waarde stijgt.

Het recept van Time: Europa moet zijn schoolsysteem beter laten aansluiten op de behoeften van het bedrijfsleven, de mobiliteit van de arbeiders bevorderen en korten op inkomstenbelastingen en uitkeringen. Bovendien moeten meer vrouwen aan het werk.

Dat 'is niet alleen een kwestie van gelijkheid', citeert het tijdschrift een Europese ambtenaar, 'het is een kwestie van concurrerend zijn in een mondiale markt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden