Specials

Na een onvrijwillig verblijf van tweeënhalf jaar bij hun vader in Syrië kwamen ze voor de media op het mooist denkbare moment terug naar Nederland: vrijdag, aan de vooravond van het kerstweekeinde....

Evengoed geen Natascha Kampusch-achtige toestanden rond de aankomst van Sara en Ammar op Schiphol. Alleen het Jeugdjournaal kreeg de gelegenheid broer en zus uitgebreid te spreken. De terughoudende aanpak van interviewer Winfried Baijens bleek nog lastig genoeg: Sara weet kennelijk niet beter of ‘papa’ meldt zich binnenkort ook weer in Nederland voor een gezamenlijke vakantie met zijn ontvoerde kinderen.

De strijd om de écht georkestreerde tranen ging tussen de kerstspecials All you need is love (RTL4) en Memories (KRO). Robert ten Brink won het in kijkcijfers (2,1 miljoen) met gemak van Anita Witzier (958 duizend). Ten Brink dirigeert jaarlijks dan ook een van emoties dampende symfonie, waarin smachtende liefdeskoppels en uiteengerukte Novibkalender-families worden herenigd. Memories moet het veel meer hebben van de berusting en de nostalgie van de deelnemers aan het programma. Een paar bedaagde vijftigers en zestigers die bij de KRO in het bijzijn van de camera’s deze of gene oude jeugdliefde nog eens ontmoeten, deden dat ditmaal in de sneeuw in Lapland. Haal die pijp uit je mond en omhels me – dat werk.

Daar was het afgelopen maand trouwens wel erg druk met Nederlandse tv-ploegen, want ook ook All you need en de eerste aflevering van Kerst zonder herrie van Herman den Blijker werden er opgenomen. Het Lapse Bureau van Toerisme zag alle reclameafspraken in de diverse uitzendingen gehonoreerd: veel ijshotel, veel ‘woonplaats van de Kerstman’, veel skimogelijkheden.

Het Britse Channel Four liet de kerstboodschap van dit jaar voor de verandering uitspreken door een moslima in boerka. Wij in Nederland hadden gisteravond laat weliswaar een kerkdienst van een cabaretier (Freek de Jonge) bij de IKON, maar hielden het wat de feestelijke eindejaarsoverpeinzing aangaat gewoon bij onze vertrouwde Hare Majesteit. Die kweet zich voortreffelijk van die opdracht met een indringende toespraak over ‘een open en verdraagzame samenleving’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden