Speciale antenne maakt wifi in huis veel sneller

Een vinding van de Universiteit Twente helpt draadloos internet thuis veel sneller te maken. Onderzoeker chipontwerpen Michiel Soer heeft een antenne ontwikkeld die stoorsignalen uitdooft.

Beeld Volkskrant

Doordat steeds meer apparaten draadloos online gaan, zowel in het eigen huis, als bij buren, raakt de frequentie waarop wifi werkt vol en raken apparaten in elkaars digitale vaarwater. De storingen die hiervan het gevolg zijn, maken dat datapakketjes beschadigd raken en opnieuw moeten worden verstuurd. De verbinding wordt stroperig, wat met name problematisch is bij toepassingen die veel bandbreedte vragen, zoals het streamen van audio en video. Veel gebruikers merken nu al dat hun draadloze internetverbinding trager is dan een paar jaar geleden.

Het is een beetje alsof je op een feestje staat waar iedereen door elkaar praat, aldus Soer. Doordat je elkaar minder goed verstaat, moet je vaker herhalen wat je bedoelt en wordt de communicatie trager. De onderzoeker heeft dit probleem opgelost door vier antennes te gebruiken om signalen op te vangen. Als er sprake is van een stoorsignaal, bijvoorbeeld van de router van de buurman, zal dit signaal eerst aankomen bij de eerste antenne en als laatste bij de vierde. Hierdoor vangt elke antenne een iets andere versie op van alle signalen. Met behulp van een computeralgoritme kunnen deze signalen uit elkaar worden getrokken.

Antigeluid
Door ook nog een vertraging mee te geven aan de stoorzender, ontstaat een signaal dat precies in tegenfase is, waardoor de storing uitdooft. Dit is vergelijkbaar met het principe van antigeluid, waarbij een geluidssignaal wordt geproduceerd dat precies tegengesteld is aan de bron die onhoorbaar moet worden gemaakt. Op dezelfde wijze waarop het stoorsignaal wordt uitgedoofd, kan het oorspronkelijke signaal juist worden versterkt, waardoor een krachtig en schoon signaal overblijft. Resultaat: sneller internet.

Het idee is niet nieuw, maar eerdere toepassingen waren kostbaarder doordat met vier ontvangers gewerkt moest worden. Soers variant heeft maar één ontvanger, waardoor de productie goedkoper kan en minder energie wordt verbruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden