Speciaal kookboeksegment voor mannen: het BBQ-kookboek

Voor mannen is een speciaal segment in de kookboekenmarkt ontwikkeld. Met veel rook en vuur en grote stukken dood beest.

Marcus Huibers
null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

Mannen zijn jagers, stoere krijgers die evolutionair volledig zijn afgesteld op het vangen van hun prooi: lekkere wijven en ander loslopend wild, zoals koeien, varkens, kippen en diverse diersoorten die zich nog steeds in de vrije natuur begeven. Voor lezen hebben we natuurlijk geen tijd, kom op zeg. We zijn veel te druk met het afspieden van de omgeving om te kijken of er nog ergens iets beweegt.

Dat niet lezen geldt ook voor kookboeken, die vrijwel exclusief door vrouwen worden aangeschaft. De schrijver dezes merkte dat aan den lijve toen hij zijn onvolprezen bundeltje met recepten per se de titel Van Vleesch en Bloed wilde meegeven, en hij zijn (vrouwelijke) uitgever wit zag wegtrekken: veel te mannelijke titel, zoiets kopen vrouwen natuurlijk niet. Het is daarna nooit meer helemaal goed gekomen, ook niet met de verkoopcijfers.

Barbecuekookboek

Toch is binnen het genre van de kookboeken een speciaal segment voor mannen bedacht, en dat is het barbecuekookboek. Het woord barbecue wordt in zulke gevallen bijna altijd als BBQ geschreven (want dat staat een stuk stoerder). Die boeken gaan zonder uitzondering over de combinatie van rook (direct en indirect), vuur en grote stukken dood beest. Daar voelen wij mannen ons goed bij namelijk, en dat heeft alles met compensatiegedrag te maken: als we op het werk weer eens een flutfiguur hebben geslagen, of we krijgen onder uit de zak van moeder-de-vrouw, of nog erger, we verliezen een squashpartijtje van een kerel die eigenlijk slechter slaat dan wij, dan doen we niets liever dan een barbecue in de hens steken in een verwoede poging om onze mannelijkheid te restaureren.

Maar als het op kookboeken aankomt zijn we toch meer verzamelaars dan jagers, opmerkelijk genoeg. In de zin van: we kopen die dingen heel af en toe en als we ze niet zelf kopen dan krijgen we ze wel cadeau (meestal van het andere geslacht), maar echt lezen doen we niet. We bladeren hooguit wat, het liefst staand, bekijken een paar plaatjes, en zetten het dan weer snel weg, bij de rest van de kookboeken die we ooit hebben gekregen.

Vooroordeel 2

Mannen houden alleen van kookboeken als die kookboeken over vlees en vuur gaan, dus als het BBQ-boeken zijn

Oordeel: Ja hoor, helemaal waar

Vooroordelen over lezende mannen

Geef vader morgen een boek! Of niet, want mannen houden niet van lezen, zeker niet van romans. Dit vooroordeel en andere vindt u hier, net als de andere boekentips van Maxim Hartman. Mocht u het toch nog aandurven een boek voor Vaderdag te kopen.

Meester in het betere grillwerk

Zelf heb ik een vrij uitgebreide verzameling kookboeken, wat wellicht iets zegt over mijn eigen mannelijkheid. Wat zijn de mannenkookboeken in mijn kast die er toe doen? Mijn lievelingskookboek is Heston Blumenthal at Home, dat je met enige fantasie best een mannenkookboek kunt noemen, al is het maar omdat Heston zelf een vent is. Marcus Polman schreef een paar aardige boekjes, waarvan Handboek voor de perfecte steak mijn favoriet is. Worst van Samuel Levie (van worstboeren Brandt & Levie) vind ik oké, maar Over Worst van Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder vind ik beter. Interessant figuur trouwens, die Wateetons (spreek uit wat-eet-ons). Is ooit begonnen als blogger en heeft nog steeds een kantoorbaan, maar schreef intussen wel vier sterke boeken over echte mannenhobby's zoals roken (warm en koud) van etenswaar, fermenteren van etenswaar, jagen in een vinexwijk, en het maken van worst dus. De man heeft overduidelijk verstand van zaken, je zou hem gerust een Meneer Wat-weet-ons kunnen noemen.

Verder heb ik nog een oudje van Ainsley Harriott, die gezellige Engelse tv-kok, met de optimistische jarennegentigtitel Ainsley's Barbecuefestijn. Dat is opvallend genoeg het enige barbecueboek dat ik bezit, ondanks het feit dat bol.com op dit moment maar liefst 31 barbecuekookboeken in de aanbieding heeft, allemaal uiteraard door mannen geschreven. Ik heb waarschijnlijk zo weinig barbecueboeken omdat ik mijzelf een meester in het betere grillwerk vind. Daar heb ik dus écht geen kookboek voor nodig. Het is net als het vragen naar de weg, wat je mij ook nooit zult zien doen: ik weet het zelf immers toch altijd beter. Ook dat is een typisch mannentrekje: zelfoverschatting, zeker als het om de barbecue gaat.

Leestip van Maxim Hartman

Alle korte verhalen van Maarten Biesheuvel.

‘Maarten Biesheuvel is zeker als hij zelf voorleest de meest krankzinnige schrijver ter wereld.'

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden