Spartacus, Rambo IV en August Rush

Iedere dag zet de Volkskrant de beste films op televisie voor u op een rij.

Kevin Toma
Kirk Douglas Beeld Filmstill Spartacus
Kirk DouglasBeeld Filmstill Spartacus

Spartacus (Stanley Kubrick, 1960)
RTL7, 23.55-03.10 uur

Op de Stanley Kubrick-tentoonstelling in EYE (2012) kon je brieven lezen die acteurs aan Kubrick hadden geschreven. Zoals die waarin Audrey Hepburn reageert op Kubricks aanbod om in diens nooit gerealiseerde Aryan Papers te spelen. Ze was net met sabbatical, schreef ze, en hopelijk begreep Kubrick dat ze weigerde. Ook mooi: de brief waarin Kirk Douglas informeert hoe het met de productie van Spartacus gaat. Douglas identificeerde zich volop met zijn hoofdrol in het Romeinse-tijd-epos, want hij tekent met 'Spartacus'.

Zelf had Kubrick een stuk minder met het project. Hij ergerde zich aan de scriptbewerking die Dalton Trumbo van Howard Fasts roman had gemaakt, onder meer omdat de opstandige slaaf Spartacus te eenzijdig als held wordt afgeschilderd. Bovendien moest Kubrick met een nieuw filmformaat werken (70 mm) en de film grotendeels in de buitenlucht opnemen, terwijl hij veel liever in de studio draaide.

Wat hem vooral frustreerde, was de controle die Universal over het eindproduct uitoefende. Bloedige massascènes werden verwijderd omdat ze niet naar de smaak van het testpubliek waren. Ook de scène waarin generaal Crassus (Laurence Olivier) slaaf Antoninus (Tony Curtis) probeert te verleiden, overleefde de studiomoraal niet. Redenen voor Kubrick om afstand van de film te nemen, hoe succesvol hij ook werd.

Als RTL7 vanavond de gerestaureerde versie uit 1991 uitzendt, krijgt de tv-kijker de homo-erotische badscène alsnog te zien. Maar dan toch ook weer niet helemaal zoals Kubrick hem had bedoeld. Het oorspronkelijke geluidsspoor was in 1991 verloren gegaan, en dus moest de dialoog opnieuw worden opgenomen. Omdat Olivier toen al twee jaar dood was, viel Anthony Hopkins verbaal voor hem in.

Een vrolijke boel zal die heropname niet zijn geweest. Curtis en Hopkins namen hun tekst apart op, en Kubrick stuurde de regie-aanwijzingen doodleuk per fax. Ook in gerestaureerd formaat kon Spartacus hem blijkbaar weinig schelen.

Rambo IV (Sylvester Stallone, 2008)
RTL7, 22.15-23.55 uur

Heel erg goed tegenover heel erg kwaad - waar vind je dat nog in de film? De hedendaagse cineast, of hij nu het arthousepubliek of de mainstream bedient, werkt liever met een schema waarin alles ambigu is. Zo niet bij John Rambo. In diens wereld is het goede dan misschien wat schaars, maar wel nog steeds goed. En het slechte is echt heel erg slecht. Rambo gedijt niet bij een genuanceerd vijandbeeld, ook niet in het vierde en voorlopig laatste deel van de reeks. Het kostte Stallone grote moeite en vele jaren om een nieuw vervolg te realiseren, onder andere door gebrek aan een geschikte vijand. Die vond hij uiteindelijk in Birma. Als film doet de vierde, bloedige Rambo niet onder voor deel 2 en 3. Dat is nog geen compliment, maar gezien Stallone's leeftijd wel een opmerkelijke prestatie.

Rambo 4 Beeld Filmstill
Rambo 4Beeld Filmstill

August Rush (Kirsten Sheridan, 2007)
Net5, 22.30-00.40 uur

Weesjongen annex muziekwonder Evan weet het zeker: als hij maar de juiste muziek maakt, dan zullen zijn ouders hem terugvinden. Intussen denkt mama, een beroemd celliste, dat Evan dood werd geboren; met zijn rockende vader heeft ze geen contact sinds die ene zomernacht waarop ze hun kind verwekten. Toevallig belanden de drie tegelijk in New York, de muziekinstrumenten al in de aanslag voor een tranentrekkend crescendo. Aardig sprookje van puur suikergoed.

null Beeld Still August Rush
Beeld Still August Rush
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden